Više od dvije tisuće izbjeglica i migranata ilegalnim je prijelazom kod Botova, uz pomoć koprivničko-križevačke policije, ušlo u Mađarsku tijekom protekle noći.

Uz još 4000 njih koji su tim prijelazom u Mađarsku ušli dan ranije, ilegalni prijelaz kod Botova postao je jedan od najčešće korištenih u ovoj migracijskoj krizi.

Najprije je u 2 sata ujutro u Botovo stigao vlak s 11 vagona u kojima je bilo nešto više od 1000 izbjeglica i migranata. Potom je u 5 i u 7 ujutro stiglo još 20 autobusa s oko tisuću ljudi. Prema posljednjim informacijama s terena u Tovarniku, puni se još jedan vlak s izbjeglicama te se očekuje da će tijekom dana krenuti put Botova.

Svim izbjeglicama koje prolaze vlakom ili autobusima kroz Koprivnicu do Botova pomažu policajci, liječnici, volonteri Crvenog križa, dobrovoljni i profesionalni vatrogasci i građani. Daju im hranu i vodu, a najmlađima i slatkiše. Među izbjeglicama još uvijek je mnogo bolesnih i ozlijeđenih od puta dugog i do 40 dana. Iscrpljeni su svi. Najviše ih je iz Sirije i Iraka, a ima ih i iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana te čak i iz Afrike.

Više od 2000 izbjeglica i migranata do sada je iz Hrvatske prešlo u Sloveniju, od čega skoro tisuću u zadnja 24 sata, objavila je u nedjelju ujutro slovenska policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prijelaza Bregana po zadnjim bi informacijama u slovenske prihvatne centre trebalo biti organizirano prebačeno tijekom dana.

U Austriju je u subotu prema policijskim podacima ušlo najmanje 10.000 izbjeglica, dok je po procjeni lokalnog Crvenog križa, koju prenosi agencija APA, ta brojka veća za dvije do tri tisuće ljudi. Čelnik austrijskog Crvenog križa Gerry Foitik izjavio je da je u Austriju u subotu došlo između 12.000 i 13.000 migranata.

Prema posljednjim podacima MUP-a, objavljenim u subotu u 15,50 sati, oko 21 tisuća migranata ušla je u Hrvatsku od početka migracijske krize.

Za sav promet od četvrtak navečer zatvoreno je sedam graničnih prijelaza sa Srbijom, a od nedjelje i jedan prema Sloveniji, prijelaz Harmica.

Zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina zbog povećanog dolaska migranata iz Srbije a otvoreno je jedino Bajakovo.

Po posljednjom izvješću HAK-a, na graničnom prijelazu Bregana do daljnjega je obustavljen promet teretnih vozila (kolona je duga oko 2,5 km), a na GP Bajakovo kolona teretnih vozila na izlazu iz zemlje je oko 11 km.

(Hina)