Vojna koalicija predvođena SAD-om izvela je u petak 17 zračnih udara protiv snaga Islamske države u Iraku i Siriji, izvijestila je američka vojska.

U Iraku, u 12 zračnih udara, pogođeni su vojni ciljevi u blizini gradova Mosul, Kirkuk i Ramadi, stoji u vojnoj izjavi koju je u subotu kasno navečer objavio Reuters. Koalicija je provela i pet zračnih udara u Siriji, dodaje se u priopćenju.

Neimenovani američki dužnosnik izjavio je u petak da su Rusi rasporedili četiri borbena zrakoplova u Siriji. SAD je zabilježi prisustvo “četiri borbena zrakoplova na tlu blizu Latakije”, uporišta režima Bašara al-Asada, objavio je taj izvor, prenosi AFP.

Do novog jačanja ruskog vojnog prisustva dolazi dok SAD i Rusija nastavljaju vojni dijalog o stanju u Siriji.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u subotu da sirijski predsjednik Bašar al-Asad mora otići, ali da se o trenutku njegova odlaska mora donijeti odluka na pregovorima.

U izjavi nakon razgovora s britanskim šefom diplomacije Philipom Hammondom, Kerry je pozvao Rusiju i Iran da iskoriste svoj utjecaj kako bi nagovorili Asada da krene u pregovore.

Po njegovim riječima, hitno treba obnoviti napore za nalaženje političkog rješenja za okončanje četverogodišnjeg građanskog rata i sve gore izbjegličke krize u Siriji.

Kerry u nedjelju ima dogovoren razgovor o izbjegličkoj krizi i rješavanju sukoba u Siriji s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom.

Sirijski islamistički pobunjenici koje predvodi sirijski ogranak al Kaide pogubili su 56 zarobljenih vojnika, objavila je u subotu nevladina organizacija, dok džihadisti tvrde da su sve bliže konačnom zauzimanju dvaju šijitskih sela na sjeverozapadu zemlje. Vojnici su smaknuti u masovnom strijeljanju prije nekoliko dana u zrakoplovnoj bazi Abu al-Duhur u pokrajini Idlibu blizu turske granice, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

(Hina)