Austrijska policija počela je odbijati neke migrante koji pokušavaju ući u tu zemlju preko granice sa Slovenijom, objavila je u nedjelju štajerska policija, a prenosi njemačka agencija dpa.

Tijekom noći je ulazak zabranjen za 100 izbjeglica jer nisu imali odgovarajuće dokumente niti su tražili azil na graničnom prijelazu Šentilj/Spielfeld.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u subotu je kazala kako nema razumijevanja za izbjeglice koji ne traže azil na Balkanu nego umjesto toga pokušavaju doći do bogatijih zemalja. Temeljem propisa EU izbjeglice moraju podnijeti zahtjeve u prvoj zemlji EU u koju uđu.

U subotu se iz Slovenije u Austriju probilo oko 350 ljudi. Većina od oko 13.000 migranata koji su stigli tijekom vikenda u Austriju stigli su preko Mađarske.

Upitani zašto drugačije postupaju na granici sa Slovenijom nego s Mađarskom, Austrijanci su odgovorili da Mađarska odbija primiti izbjelice natrag.

U Nickelsdorfu, austrijskom gradu koji graniči s Mađarskom, regionalna policija je prebrojala 4700 pridošlih tijekom noći koje treba prevesti u prihvatne centre nakon više od 11.000 njih koji su stigli u subotu.

Po austrijskom Crvenom križu 2000 ih je ušlo u Njemačku izbjegavajući granične prijelaze.

(Hina)