Sindikat kriminalističke policije uputio je u nedjelju prosvjedno pismo ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, u kojemu neozbiljnim, ugrožavajućim te profesionalno nedopustivim propustom rukovodstva MUP-a smatra to što je u petak u vlaku s migrantima u Mađarsku upućeno i 36 hrvatskih policajaca, te traže da se slučaj istraži i utvrdi udgovornost.

“Uz uvažavanje izvanrednosti i iznimnosti aktualnih događanja vezanih i proizašlih iz eskalirajuće migrantske krize u Republici Hrvatskoj, Sindikat kriminalističke policije drži neozbiljnim, ugrožavajućim i profesionalno nedopustivim propust protuzakonitog upućivanja 36 hrvatskih policajaca na teritorij Republike Mađarske, suprotno međunarodnom pravu i ugovorima i uz nepostojanje bilateralnih dogovora primjerenih aktualnoj situaciji”, navodi sindikat u pismu.

Napominju kako, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, policija surađuje s inozemnom policijom i drugim tijelima na način predviđen međunarodnim ugovorom ili posebnim zakonom. Po spomenutom zakonu, ističu, policajac može sudjelovati u obavljanju policijskih poslova u inozemstvu pod uvjetima određenim međunarodnim ugovorom, ali ga se ne može uputiti u inozemstvo radi obavljanja tih poslova bez njegove pisane suglasnosti.

“Stoga smo čvrstog stava kako su u ovom događaju u zakonski dvojbenu i profesionalno i osobno izuzetno neugodnu situaciju dovedeni i izloženi prije svega naši kolegice i kolege policajci kojima je naloženo sporno postupanje, čime se uvelike naštetilo međunarodnom ugledu hrvatske policije”, tvrde u sindikatu.

Zato najoštrije prosvjeduju i osuđuju “ovakvo neodgovorno i nezbiljno ponašanje rukovodstva MUP-a” te od ministra Ostojića i čelne osobe ustrojenog kriznog stožera zahtijevaju da od Službe za unutarnju kontrolu MUP-a zatraže temeljitu istragu te utvrđivanje subjektivne i objektivne odgovornosti nadležnih u zapovjednoj vertikali.

(Hina)