Iako su tijekom dana mađarske vlasti pojačale vojnu prisutnost kod graničnog prijelaza Beremend na granici s Hrvatskom kod Petrovog sela, a nakon toga na graničnom prijelazu postavili i čelična vrata, u nedjelju poslijepodne ipak su počele propuštati autobuse s izbjeglicama koji stižu iz Tovarnika, doznaje se u Ravnateljstvu policije.

Izbjeglice su u petak mogle prelaziti preko ovoga prijelaza u Mađarsku, odakle ih se autobusima dalje prevozilo prema Austriji, ali su se, s obzirom na postavljanje čeličnih vrata, pojavile dvojbe hoće li im mađarske vlasti i dalje dopustiti prolaz.

U policiji ističu kako prelazak izbjeglica preko graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo i njihov prihvat na mađarskoj strani za sada funkcionira normalno.

MUP je priopćio da je tijekom dana iz Tovarnika prema mađarskoj granici otišlo oko 1.600 migranata. Prijevoz osoba do granice organizira se i dalje, dok je u Opatovcu izgradnja privremenog šatorskog naselja u kojem će se smjestiti migranti kako bi se sklonili od kiše i kako bi im se osigurali humaniji uvjeti.

U Opatovcu će migranti boraviti najduže 36 do 48 sati, a od tamo će ih se transportirati prema granici. Do sada je u Hrvatsku, od početka izbjegličke krize, ušlo ukupno nešto manje od 27 tisuća, a u Tovarniku se i dalje očekuje veliki priljev migranata, kažu u MUP-u.

(Hina)