U Sloveniju je do nedjelje poslije podne, po procjeni policije, ušlo oko 2500 izbjeglica i migranata koji su većinom popisani, a dio i smješten u prihvatne centre, no većina odlazi prema Austriji, koja je primila stotinjak izbjeglica unatoč najavama da će ih vraćati preko graničnog prijelaza Šentilj.

Slovenski političari kontaktiraju s europskim dužnosnicima glede problema s izbjeglicama pa je premijer Miro Cerar na tu temu telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Iz njegovog ureda potvrđeno je da je razgovor trajao pola sata, a odnosio se na aktualnu izbjegličku krizu u Sloveniji i traženje općeeuropskog rješenja za izbjegličku krizu s obzirom na predstojeći summit EU-a o istoj temi sredinom idućeg tjedna.

Ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar rekla je da je u kontaktu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, koji je obećao da će Sloveniji, koja čuva vanjsku granicu schengenskog prostora, biti refundirani troškovi oko izbjeglica i migranata.

“Pokazujemo da smo vjerodostojni, registriramo migrante koji su u Sloveniji i štitimo schengensku granicu, a to ćemo činiti sve dok bude moguće”, kazala je slovenska ministrica.

Slovenska vlada danas je donijela odluku o aktivnijoj ulozi vojske u kontroliranju izbjegličkog vala pa će Civilna zaštita preuzeti opskrbu hranom i prijevoz izbjeglica, ali aktiviranje vojske na zelenoj granici nije potrebno jer stvari obavlja policija, izjavila je ministrica obrane Andreja Katič.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je od početka ulaska migranata u Sloveniju zaprimljeno samo 7 zahtjeva za azilom u Sloveniji, dok velika većina želi ići dalje prema sjeveru, u Njemačku ili skandinavske zemlje. Među migrantima najviše je i dalje Sirijaca, a onda slijede državljani Iraka i Afganistana te nekih afričkih država.

Izbjeglice u tranzitu kroz Sloveniju od danas u vozila primaju i taksisti i privatni automobili jer se više u javnim medijima ne ponavljaju ranije poruke da je to strogo zabranjeno i da se osobe koje to čine mogu naći u kaznenom postupku.

Prema slovenskim medijima, ali i neslužbenim informacijama policije, stanje na granici s Hrvatskom se normalizira i u kratkom vremenu ne očekuju se dolasci novih migranata, iako je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec prije nekoliko sati kazao da bi ih preko Srbije u Hrvatsku i Sloveniju uskoro moglo pristići još 40.000. Nešto teže stanje još je na prijelazima Bregana i Rigonci, gdje veće skupine migranata i dalje čekaju na odobrenje za prelazak granice i prebacivanje u unutrašnjost Slovenije jer su slovenske vlasti u prijevozu autobusima jutros davale prednost obiteljima s djecom, starijim osobama i bolesnima.

Slovenski mediji neslužbeno navode da je Merkel u razgovoru pohvalila ponašanje Slovenije u sadašnjoj situaciji i obećala pomoć ako bude potrebna, ali da Ceraru nije dala posebne upute što bi Slovenija s izbjeglicama trebala napraviti.

(Hina)