Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u nedjelju u Tangeru da nijedna europska zemlja ne može “biti izuzeta” od prihvata “izbjeglica koji imaju pravo na azil”, na tiskovnoj konferenciji kojom je zaključen njegov posjet Maroku.

U vezi s raspodjelom “izbjeglica s pravom na azil, ona mora vrijediti za sve europske zemlje, nijedna ne može biti izuzeta, u protivnom više ne pripadamo istoj zajednici utemeljenoj na istim vrijednostima i načelima”, rekao je Hollande.

Francuski predsjednik je dao izjavu tri dana prije izvanrednog europskog summita u srijedu u Bruxellesu na kojemu se treba donijeti odluka o solidarnoj raspodjeli 120.000 izbjeglica između zemalja članica.

Hollande je usto podsjetio da je “zajedno s (njemačkom) kancelarkom Angelom Merkel izrazio želju da taj mehanizam (raspodjele) bude obvezujući” ali neke zemlje “to ne žele”.

Rekao je da je od svog ministra unutarnjih poslova Bernarda Cazeneuvea zatražio da brani taj mehanizam na sastanku s europskim kolegama u utorak, dan prije summita.

“Pazit ćemo da taj mehanizam bude djelotvoran u kakvom god obliku bio, da se obveze mogu ispuniti i da izbjeglice ne primaju uvijek iste zemlje”, upozorio je.

“Želim da se to pitanje što je više moguće riješi na ministarskom vijeću (europskih ministara unutarnjih poslova) i da se sve ne prebaci na Europsko vijeće”, dodao je.

U srijedu u Bruxellesu 28 zemalja EU-a trebaju se dogovoriti o raspodjeli 120.000 izbjeglica koju predlaže Europska komisija kako bi rasteretila Italiju, Grčku i Mađarsku.

Većina zemalja se slaže s tom izvanrednom mjerom, ali neke se žestoko protive tom planu, napose Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

Poljska premijerka Ewa Kopacz kazala je u nedjelju da će Poljska prihvatiti “simboličan” broj izbjeglica, te da neće prihvaćati ekonomske migrante.

(Hina)