U Sloveniju je u zadnjih nekoliko dana do danas po neslužbenim podacima, uglavnom preko Hrvatske, ušlo oko 3000 migranata i izbjeglica, ali ih većina nakon kratkog vremena napušta tu zemlju i ide prema Austriji koja je dio tog vala već primila.

Raspoloženje javnosti s dolaskom izbjeglica se mijenja, pa je anketa koju je danas objavilo ljubljansko “Delo” pokazala da više od polovice Slovenaca smatra da bi Slovenija mogla primiti njih najviše tisuću. Ista anketa pokazala je da Slovenci većinom zahtijevaju oštriji nadzor granica s Mađarskom i Hrvatskom zbog sadašnje izbjeličke krize, unatoč jučerašnjoj izjavi ministra vanjskih poslova da bi Slovenija mogla privremeno msjestiti njih 9.000 i izjavi slovenske veleposlanice u Berlinu Marte Kos koja je njemačkim medijima izjavila da bi taj broj mogao biti i veći.

Slovenska policija objavila je danas da postupke prijave i registracije izbjeglica provodi “prema raspoloživim mogućnostima”, dio izbjeglica nije registriran i odlazi prema granici s Austrijom, a i oni smješteni u prihvatnim centrima odlaze iz njih što prije mogu. Prema podacima slovenske policije izbjeglice s prijelaza Bregana i Harmica uvedeni su u Sloveniju i smješteni u prihvatne centre.

Prema jutrošnjim podacima, 250 osoba smješteno je u centru u Lendavi bliže granici s Mađarskom, u Gornjoj Radgoni neposredno uz austrijsku granicu skoro 400, u Mariboru 50-ak, u Celju 150, u Logatecu stotinjak, a u Postojni 150. Trenutačno je u prihvatnim centrima oko 1100 izbjeglica i migranata.

O stanju s izbjeglicama i migrantima danas će u parlamentu govoriti i premijer Miro Cerar koji je zadnjih dana u više navrata upozoravao da Slovenija ne može primiti velik broj migranata i da mora čuvati schengensku granicuu i držati se Dublinske uredbe, ali je u izuzetnim slučajevima ipak dopustio mogućnost otvaranja humanitarnih koridora prema sjeveru, ali pod uvjetom da se s time slože države koje su cilj migranata i ako se o tome nađe zajedničko europsko rješenje.

(Hina)