Migrante koji i dalje u skupinama kod Tovarnika prelaze iz Srbije u Hrvatsku policija prevozi do privremenoga šatorskog naselja u Opatovcu, te ih u ponedjeljak ujutro gotovo nema u samom mjestu.

Već pri samom prelasku granice dočekuje ih policija te se od sinoć prevoze u Opatovac u kojem je trenutačno nekoliko tisuća migranata. Iz Opatovca, u kojem bi se migranti po pristizanju trebali zadržati najviše 48 sati, prevoze se autobusima do granice s Mađarskom i Slovenijom.

Deveti izvanredni vlak s 10 vagona punih migranata krenuo je jutros malo poslije 8,30 sati s željezničkog kolodvora u Tovarniku pema Botovu, a očekuje se da će na odredište stići oko 13 sati.

Osmi izvanredni vlak s 11 vagona punih izbjeglica i migranata jutros je iz Tovarnika otišao u Botovu te će oni kao i ostalih osam tisuća koji su unatrag tri dana došli do Botova prijeći u Mađarsku.

U Sloveniju je u zadnjih nekoliko dana do danas po neslužbenim podacima, uglavnom preko Hrvatske, ušlo oko 3000 migranata i izbjeglica, ali ih većina nakon kratkog vremena napušta tu zemlju i ide prema Austriji koja je dio tog vala već primila.

Većina izbjeglica i migranata koji su zadnjih dana čekali na ulazak u Sloveniju na graničnim prijelazima Bregana i Harmica propušteni su tijekom noći u Sloveniju i autobusima prevezeni u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje, tvrdi slovenska policija.

Alenka Drenik iz policijske uprave Novo Mesto rekla je jutros oko 6 sati da su u prihvatne centre u više gradova u unutrašnjosti s prijelaza Harmica migranti prebačeni sa dva autobusa i da ih tamo na prijelaz prema Austriji čeka još oko 150, dok je s Bregane prebačen najveći dio onih koji su tamo došli zadnjih dana, pa je tijekom noći u Sloveniju prihvaćeno oko 500 migranata i izbjeglica.

Slovenska policija potvrdila je da je tijekom noći na jednom prijelazu s Hrvatskom (gdje su migranti došlo do incidenta koji su, kako se navodi, izazvali aktivisti koji prate migrante, zbog čega je prijelaz na jedan sat bio zatvoren.

Noćas je granični prijelaz Bregana na nekoliko sati bio zatvoren za promet. Stotinjak migranata nezadovoljnih što se nisu ukrcali na autobuse, prvo je prosvjedovalo, a zatim i sjeli na cestu i svojim tijelima blokirali promet.

Sporo propuštanje migranata s prijelaza s Hrvatskom slovenske vlasti tumače nedovoljnim kapacitetima za njihov prihvat u Sloveniji, gdje moraju biti registrirani kako bi mogli dalje jer u Sloveniji u prihvatnim centrima mogu ostati samo privremeno, a onda se upućuju prema granici s Austrijom.

U Austriju je tijekom nedjelje ušlo 10.700 izbjeglica preko graničnih prijelaza u Gradišću, objavila je austrijska policija u ponedjeljak.

Najveći dio izbjeglica njih 10.500 prešlo je preko graničnog prijelaza s Mađarskom kod Nickelsdorfa, a ostalih 200 preko graničnog prijelaza kod Heiligenkreuza. U subotu je u Austriju ušlo 13.000 izbjeglica.

U Hrvatsku je od 16. rujna ušlo nešto manje od 27 tisuća migranata, posljednji su podaci MUP-a objavljeni u nedjelju popodne.

(Hina)