Serije “Igra prijestolja” i “Potpredsjednica” osvojile su nagradu Emmy za najbolju dramsku, odnosno humorističnu seriju, dok su Jon Hamm, Viola Davis, Jeffrey Tambor i Julia Louis-Dreyfus proglašeni najboljim televizijskim glumcima.

Jon Hamm proglašen je najboljim glumcem u dramskoj seriji za ulogu Dona Drapera u seriji “Momci s Madisona”, dok je nagradu za najbolju dramsku glumicu dobila Viola Davis za ulogu u seriji “How To Get Away With Murder”.

“Ovo je očito pogreška”, rekao je Hamm primajući nagradu. “Nevjerojatno je i nemoguće da ja stojim ovdje”, dodao je Hamm kojega je publika ispratila ovacijama.

To je bila ujedno i jedina nagrada za seriju “Momci s Madisona” koja je dosad četiri puta proglašavana najboljom.

Osim nagrade za najbolju seriju “Igra prijestolja” osvojila je ukupno 12 Emmyja, među kojima su i one za scenariji, režiju i sporednu mušku ulogu koju je za ulogu Tyriona Lannistera dobio Peter Dinklage.

Najboljom sporednom glumicom u dramskoj seriji proglašena je Uzo Aduba (“Orange is the New Black”).

Nakon petogodišnje dominacije “Moderne obitelji”, najboljom humorističnom serijom proglašena je “Potpredsjednica”, a glumica Julia Louis-Dreyfus proglašena je i najboljom glumicom u komediji za ulogu Seline Meyer.

Najboljim glumcem u komediji proglašen je Jeffrey Tambor za ulogu u seriji “Transparent”, dok su za najbolje sporedne uloge u komediji nagrađeni Tony Hale za ulogu u “Potpredsjednici” i Allison Janney za ulogu u seriji “Mom”.

Najboljom mini serijom proglašena je serija “Olive Kitteridge”, a Richard Jenkins i Frances McDormand, koji u njoj glume glavne uloge, proglašeni su najboljim glumcima u toj kategoriji.

(Hina)