Nogometni sudac Bruno Marić u ponedjeljak je na konferenciji za novinare kazao da duboko žali zbog svojih odluka i da razumije gnjev navijača Hajduka te da više nikada neće suditi utakmice između Dinama i ‘splitskih bilih’.

Bruno Marić sudio je u subotu derbi utakmicu 10. kola Prve HNL između Hajduka i Dinama (0-0) i po ocjenama sudačkih eksperata oštetio splitsku momčad time što nije sudio jedanaesterac u njegovu korist, a pokazao na bijelu točku u situaciji kada je napadač Dinama bio srušen izvan 16 metara.

“Odluka da pokažem na bijelu točku u 93. minuti bila je isključivo moja jer sam u tom trenutku tako vidio događaj na terenu. Za razliku od toga, u 47. minuti odluku da ne sviram kazneni udarac za Hajduk donio sam na izričito inzistiranje petog suca Željka Frkovića koji je tvrdio da se radilo o nenamjernom igranju rukom”, rekao je danas na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Westin prošle godine najbolje ocijenjeni hrvatski sudac Bruno Marić iz Daruvara.
“Zar mislite da bi itko normalan Hajduku dosudio jedanaesterac u 93. minuti, a da nije uvjeren da je jedanaesterac postojao”, kazao je Marić, napomenuvši da nije gledao snimke utakmice, niti o tome raspravljao s delegatom.
Po njegovom mišljenju, dobro je što je Henriquez promašio penal pa tako nije napravio veću štetu Hajduku. Marić je pritom posebno istaknuo korektno ponašanje igrača jedne i druge momčadi te trenera Hajduka Damira Burića koji je ispao pravi “hrvatski sportski vitez”.

Sudac Marić razumije opravdani bijes navijača pa i čelnika Hajduka i oprašta im “sve teške riječi izrečene u afektu nakon utakmice”, ali neke prijetnje poput onih koje su došle od predsjednika NO Hajduka Ljube Pavasovića Viskovića smatra nedopustivim u civiliziranom svijetu.
“Zbog jedne odluke koju sam donio na nogometnom terenu primam na tisuće prijetećih sms poruka. Ja ih ozbiljno shvaćam, pogotovo onu koju sam dobio od Ljube Pavasovića Viskovića jer znam o kakvoj se osobi radi. Zato sam poduzeo mjere da zaštitim svoju obitelj i sebe, a još nisam odlučio hoću li sudskim putem zatražiti zadovoljštinu. Za sada ću pričekati da to urade državna tijela koja su za to zadužena”, kazao je Marić.
Prema Marićevim riječima, najteže mu pada to što će zbog njegove odluke “patiti svi suci, sudačka organizacija i HNS koji će sada imati problema delegirati suce za derbi”.
“Ja sam, naravno, očekivao da budem delegiran za ovu utakmicu jer sam najbolje ocijenjeni sudac i jer sam u Zagrebu odsudio utakmicu između istih protivnika bez ikakvih repova. Najveća mi je želja bila da i poslije derbija na Poljudu svi budu zadovoljni i zato mi je žao što su moje odluke nanijele toliko gnjeva i boli navijačima Hajduka. Zbog toga ja sigurno nikada više neću suditi utakmicu između Hajduka i Dinama, ne samo u Zagrebu ili Splitu, nego ni u mojim Daruvarskim toplicama”, zaključio je Marić i kazao da će odmah nakon konferencije otići u Hrvatski helsinški odbor i od njih zatražiti zaštitu svog ljudskog dostojanstva.

(Hina