Članice Europske unije bit će prisiljene štititi se od “prijetnje” masovne migracije dok ne dogovore jedinstveno stajalište o tom problemu, rekao je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban.

“Ugrožene su naše granice, naš život utemeljen na poštivanju zakona… i cijela Europa. Pregazit će nas”, rekao je Viktor Orban u govoru u parlamentu.

Istaknuo je da Mađarska svojim pristupom migracijskoj krizi štiti europsku obitelj.

“Mađarska je cijenjena članica velike europske obitelji tisuću godina i njezina je povijesna i moralna dužnost da štiti Europu. Štiteći svoje granice, Mađarska štiti također Europu”, rekao je, kako prenosi MTI.

Ponovio je da kvote za migrante koje predlaže Bruxelles nisu “europski akcijski plan” jer prvo treba zaštititi granice i zaustaviti priljev migranata.

Mađarska se bori na dvije fronte, jer se uz zaštitu granica mora boriti i protiv “kratkovidne europske politike”, kazao je. Europa ne može riješiti probleme cijelog svijeta, “ne može izdržavati sve ekonomske migrante”, dodao je.

Viktor Orban je pozvao sve parlamentarne stranke da podrže vladinu politiku uoči glasovanja o prijedlogu vladajuće stranke da se na zaštiti mađarskih granica angažira vojsku.