Ante Čačić u ponedjeljak je postao jedanaestim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije, jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), objavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

“Razgovarali smo, promišljali smo i donijeli najbolje rješenje. Zadovoljan sam, kao i svim prijašnjim izborima. Kao odgovorna skupina izabrali smo izbornika koji će ‘vatrene’ voditi na europsko ili svjetsko prvenstvo”, rekao je Davor Šuker okupljenim novinarima na konferenciji za medije nakon sastanka Izvršnog odbora.
Šuker je otkrio da će s Antom Čačićem biti potpisan ugovor u trajanju do 31. srpnja 2018. godine, a predsjednik HNS-a nije želio reći je li Čačić imao protukandidata.
“Bilo bi nekulturno prema novom izborniku, s kim, kada i kako, koji su uvjeti bili. Dosta ste pisali, pratili smo”, odgovorio je Šuker koji nije pokazao zabrinutost zbog toga što novi izbornik ne uživa podršku javnosti.
“Ante Čačić zaslužuje po svemu da bude izbornik. Ima 220 utakmica u Prvoj ligi, vodio je Dinamo i Maribor u europskim natjecanjima. Vodio je i osam do devet igrača iz ove reprezentacije, a to je bitna stavka, jer do utakmice s Bugarskom nema puno vremena za promjene. Izvršni odbor je uvijek pogodio u centar s izbornikom. Nadam se da će tako biti i sada. Vrlo brzo će doći Euro i nadam se da će kockice biti tamo.”
Šuker nije želio potvrditi da će Josip Šimunić biti dijelom stožera novog izbornika, rekavši da su “svi izbornici uvijek samostalno birali svoje suradnike”. No, potvrdio je da će tehnički direktor reprezentacije Romeo Jozak sjediti na klupi.
“Čovjek neće sastavljati momčad, bit će na klupi. Ne vjerujem da Ante Čačić želi suflera. Zašto ne bi sjedio na klupi? Još nisam vidio da neki izbornik stavlja lošijeg igrača od boljega”, argumentirao je predsjednik HNS-a.
Čačićeva je zadaća odvesti Hrvatsku na Euro 2016. za što će trebati pobjede nad Bugarskom 10. listopada na praznom Maksimiru i 13. listopada na Malti.
U svojoj bogatoj trenerskoj biografiji, Ante Čačić je osvojio prvenstvo i kup Hrvatske na klupi Dinama, iz Druge HNL u Prvu uveo je Dubravu, Inter Zaprešić i Zadar, a sa slovenskim prvakom Mariborom izborio je nastup u Ligi prvaka. Čačić ima izborničkog iskustva iz Libije, gdje je bio pomoćnik Ilije Lončarevića u A reprezentaciji te izbornik mlade reprezentacije. Na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005. godine Čačić je vodio Libiju do brončanog odličja.
Čačić će se kao novi izbornik hrvatskoj javnosti predstaviti u utorak, kad će objaviti i popis kandidata za predstojeće kvalifikacijske dvoboje.

Hrvatski nogometni izbornici:
1990. – 1992. Dražan Jerković
1992. – 1993. Stanko Poklepović
1993. – 1994. Vlatko Marković
1994. – 2000. Miroslav Ćiro Blažević
2000. – 2002. Mirko Jozić
2002. – 2004. Otto Barić
2004. – 2006. Zlatko Cico Kranjčar
2006. – 2012. Slaven Bilić
2012. – 2013. Igor Štimac
2013. – 2015. Niko Kovač
2015. – Ante Čačić

(Hina)