Europska komisija u ponedjeljak je kazala da ne želi komentirati napetosti između Mađarske i Hrvatske koje su se pojavile uslijed izbjegličke krize.

“Europska komisija nije ovdje da komentira sve što se događa, posebice stoga što danas imamo dva sastanka Corepera (Odbor stalnih predstavnika zemalja članica), koji raspravlja o našim prijedlozima i ne želimo to prejudicirati”, rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

“Ne želimo izdvajati pojedinačne slučajeve i države. Mi smo Unija i raspravljamo kao Unija”, dodao je.

Schinas je dodao da je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker osobno uključen u traženje rješenja i da je u ponedjeljak telefonom razgovarao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i slovenskim premijerom Mirom Cerarom, a prije dva dana i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

U priopćenju iz Cerarova ureda kaže se da je slovenski premijer u tom razgovoru naglasio da uz pomoć izbjeglicama treba veću pozornost nego do sada posvetiti onim zemljama EU-a koje su emigrantskim valovima najizloženije, da je izbjegličke centre potrebno koncentrirati na vanjskim granicama EU-a, ne zanemarujući pritom ni treće države, odnosno države zapadnog Balkana koje su kao i Slovenija izložene izbjegličkom valu.

(Hina)