Mađarski parlament u ponedjeljak je usvojio zakon kojim se vladi odobrava korištenje vojske u izbjegličkoj krizi, uključujući i uporabu neubojitih sredstava.

Tako će vojska na terenu, ako zatreba, smjeti koristiti gumene metke, pirotehnička sredstva, suzavac i drugo neubojito oružje, javlja Reuters, dok AFP navodi da u određenim okolnostima prilikom zaštite granica mađarska vojska smije i otvoriti vatru.

Francuska agencija piše i da novi zakon omogućuje pretrese privatnih kuća i stanova za koje se sumnja da se u njima skrivaju migranti.

U mađarskom parlamentu ukupno je 199 zastupnika, a za usvajanje zakona glasovalo je njih 151, 12 je bilo protiv, a 27 suzdržanih.

U govoru pred zastupnicima uoči glasovanja, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da granicu sa Srbijom može štititi samo policija, ali da je za zaštitu granica prema Hrvatskoj i Sloveniji potrebna i mađarska vojska.

“Ugrožene su naše granice, naš život utemeljen na poštivanju zakona… i cijela Europa. Pregazit će nas”, rekao je Orban u govoru u parlamentu.

Istaknuo je da Mađarska svojim pristupom migracijskoj krizi štiti europsku obitelj.

“Mađarska je cijenjena članica velike europske obitelji tisuću godina i njezina je povijesna i moralna dužnost da štiti Europu. Štiteći svoje granice, Mađarska štiti također Europu”, rekao je, kako prenosi MTI.

Ponovio je da kvote za migrante koje predlaže Bruxelles nisu “europski akcijski plan” jer prvo treba zaštititi granice i zaustaviti priljev migranata.

Mađarska se bori na dvije fronte, jer se uz zaštitu granica mora boriti i protiv “kratkovidne europske politike”, kazao je. Europa ne može riješiti probleme cijelog svijeta, “ne može izdržavati sve ekonomske migrante”, dodao je.

(Hina)