Izrael i Rusija koordinirat će svoje vojne akcije nad Sirijom kako bi izbjegle da se slučajno nađu međusobno pod vatrom, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak, nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

“Moj je cilj spriječiti da dođe do nesporazuma između postrojbi izraelske vojske i ruskih snaga”, rekao je Netanyahu izraelskim novinarima, dodajući da su on i Putin “dogovorili mehanizam spriječavanja takvih nesporazuma”. Nije pojasnio na što misli, a iz Kremlja nije bilo komentara.

Putin i Netanyahu razgovarali su o sukobu u Siriji u trenutku dok Washington optužuje Rusiju da je tamo pojačala svoju vojnu nazočnost.

Nedavno jačanje ruske potpore sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, za koje regionalni izvori kažu da uključuje borbene zrakoplove i protuavionske sustave, zabrinjava i Izrael. Netanyahuova tiskovna služba je navela da je on došao u Rusiju razgovarati o ruskim vojnim snagama u Siriji i izložiti prijetnje koje ugrožavaju Izrael nakon vojnog pojačanja u Siriji i sirijske i iranske isporuke naoružanja Hezbolahu i drugim terorističkim organizacijama.

Izraelski premijer je rekao i da je odlučan prekinuti sirijske i iranske isporuke oružja Hezbolahu i optužio je dvije zemlje da žele ovoriti novi front protiv Izraela.

“Ruska politika na Bliskom istoku će uvijek biti promišljena”, rekao je ruski predsjednik Putin i dodao da Sirija ne želi napasti Izrael.

“Znamo i razumijemo da su sirijska vojska i Sirija općenito u takvom stanju da ne mogu otvoriti novi front. Sirija samo pokušava zaštititi svoju neovisnost”, rekao je Putin.

Netanyahu je rekao izraelskim novinarima i da je informirao Amerikance o “svakom pojedinom detalju” posjeta Moskvi, dodajući: “Svima je u interesu izbjeći nepotrebni okršaj” sa Sirijom.

(Hina)