Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je kao “zlonamjerne konstrukcije” odbacila tumačenja kako se zauzimala za uporabu oružane sile prema migrantima koji prelaze državnu granicu.

“To su u potpunosti vrlo zlonamjerne konstrukcije. Neki ministri kada gledaju na Hrvatsku vojsku (HV) misle prije svega na puške i ubijanje. Za mene Hrvatska vojska znači humanost i domoljublje i pomagati tijelima državne uprave i lokalne samouprave”, objasnila je predsjednica u intervjuu za Dnevnik Nove tv.

Naglasila je da je vojska već nazočna na terenu, gdje pomaže u gradnji šatorskih naselja i pruža logističku potporu svojim dekontaminacijskim, medicinskim i drugim timovima .

“Kada sam govorila o uporabi vojske, nitko nije mislio na uporabu oružane sile”, poručila je Grabar Kitarović.

Ocijenila je kako stanje još nije dovoljno sigurno, a zabrinjava ju i nekontrolirani ulazak velikoga broja ljudi u Hrvatsku.

“Ne znamo tko su ti ljudi, iz kojih razloga ulaze i nadzor nad državnom granicom jednostavno ne funkcionira. Brine me nedostatak solidarnosti, brine me činjenica da još uvijek nemamo plan s koji trebamo ići i da hrvatska javnost još uvijek nije upoznata sa svim aspektima ove krize – tko je ušao, koliko to sve košta i tko sve to plaća”, rekla je predsjednica.

Vladin “plan B” za izbjeglice nazvala je “reakcijom na plan A koji nije postojao”.

“Cijelo ljeto inzistirala sam da se razgovara, sasvim je bilo jasno da će migranti prije ili kasnije početi ulaziti u Hrvatsku. Trebalo je napraviti odgovarajuće procjene i simulacije, moralo se razgovarati sa susjedima i EU o tome koliko je spremna prihvatiti izbjeglica, odnosno migranata i kako će Hrvatska reagirati na to. Plan B je zapravo stihija prebacivanja izbjeglica u susjedne zemlje”, uvjerena je Grabar Kitarović.

Upozorila je i kako je nejasno što će se dogoditi narednih dana ako susjedne zemlje zatvore granice. “Na nama je da se organiziramo i da konačno napravimo čvrste planove, da krenemo u zaštitu svojih nacionalnih interesa i sigurnosti građana”, poručila je.

Predsjednica: Milanović treba istupiti s nekim zahtjevima na Europskom vijeću

Predsjednica je rekla kako njezino Vijeće za obranu u utorak neće razgovarati o izbjegličkoj krizi, podsjetivši da je o toj temu prošloga tjedna razgovaralo Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali bez nazočnosti ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

“Čvrsto inzistiram da na sjednici Europskoga vijeća koja će se održati u srijedu u Bruxellesu premijer Milanović, odnosno hrvatska vlada, čvrsto istupi s nekim zahtjevima. Prije svega, treba definirati koliko Europa može primiti migranata, solidarnost, tko će sve to skupa platiti, kako će se pomoći Hrvatskoj, kako ulagati u zemlje koje su prve zemlje prihvata, kao što su Turska, Libanon i Jordan, kako osigurati granicu između Turske i Grčke, koja je zapravo prva granica prihvata i u konačnici kako osigurati hrvatsku granicu, tražiti pomoć od EU da se osigura da se preko hrvatske granice ne prelazi ilegalno”, kazala je.

Sjednicu tog Vijeća premijer Zoran Milanović napustio je znatno prije kraja, poručivši kako za to nema vremena. S tim u vezi, predsjednica je izjavila kako “premijer to može smatrati samo jednim u nizu sastanaka, s kojeg je, usput budi rečeno otišao usred sastanka. Za mene je to bila vrlo ozbiljna sjednica, na kojoj se raspravljalo o sigurnosti hrvatskih građana, o budućnosti Hrvatske i u konačnici budućnosti EU”.

Istaknula je kako je obveza Vlade u kriznim situacijama razgovarati ne samo s predsjednicom, nego i s oporbom.

Odbacila je tumačenja da imenovanjem Andrije Hebranga za svoga povjerenika za izbjeglice “gradi paralelnu vlast u Hrvatskoj”. “Nije mi to ni na kraj pameti. Sasvim su jasne moje ustavne ovlasti, a to je u ovom slučaju prije svega zaštita nacionalnih interesa, nacionalne sigurnosti, sigurnosti hrvatskih građana i teritorijalnog integriteta”, naglasila je. Predsjednica dijeli Hebrangovo mišljenje da Vlada nije bila spremna na krizu, o čemu, kaže, svjedoče i napisi u svjetskim medijima. “Sve što se vidi u medijima jest da Hrvatska kolabirala u roku od 24 sata, da u Hrvatskoj vlada kaos i da se svađamo sa susjedima”, rekla je.

Reakcije Vlade na izbjegličku krizu narušile su naše diplomatske odnose sa susjedima

Predsjednica je uvjerena da je reakcija Vlade na izbjegličku krizu narušila diplomatske odnose Hrvatske sa susjedima.

“Naravno da su odnosi narušeni, o tome piše cijeli svijet, umjesto da smo iskazali solidarnost. Možemo se mi slagati ili ne slagati s politikom susjednih država, ipak način na koji se to rješavalo nije bio u redu. Mislim da treba razgovarati, trebalo se dogovarati na koji način će taj izbjeglički val ići”, rekla je Grabar Kitarović.

Napomenula je da je njemačka premijerka Angela Merkel nedavno pozivala izbjeglice da dođu u Njemačku. “Ovih dana je povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante. To je učinila, a da zapravo nije svjesna da u gužvi u kojoj je bilo toliko automobila, povukavši ručnu kočnicu, napravila kaos na cesti i taj kaos sada treba riješiti”, poručila je predsjednica.

Upozorila je kako se mora voditi računa da među migrantima koji prelaze hrvatsku granicu može biti, ne samo terorista, nego i kriminalaca koji prevoze oružje ili drogu.

“Ono što sam ovih dana čula od ministrice Pusić doista ne mogu vjerovati. Gospođa Pusić će ostati zabilježena u hrvatskoj povijesti, nakon svoje političke karijere, po dvije antologijske izjave. Jedna je da je Hrvatska izvršila agresiju prema BiH, a druga je da teroristi putuju biznis klasom”, kazala je predsjednica.

Odbacila je komentare kako se svrstava uz HDZ u izbornoj kampanji, tumačeći kako je upravo zato tražila sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost tijekom ljeta, kako se pitanje izbjeglica ne bi dovelo u vezu s izbornom kampanjom, u kojoj se, kaže, mora progovoriti o nezaposlenima, blokiranima, iseljavanju mladih i drugim za Hrvatsku važnim temama.

Na pitanje kada će raspisati parlamentarne izbore odgovorila je kako će o tome odlučiti nakon konzultacija sa svim parlamentarnim strankama.

(Hina)