U prihvatnom centru za izbjeglice u Opatovcu noćas je pristiglo između tisuću i dvije tisuće migranata i izbjeglica koji su u Hrvatsku iz Srbiju ušli iz pravca iločkog prigradskog naselja Bapska, a njihov dolazak stvorio je manju gužvu na ulazu u prihvatni centar u koji i dalje pristižu.

Konstantno ih je u centru oko 2500. Migranti i izbjeglice koje su iz Srbije u Hrvatsku ušle preko Bapske nitko nije očekivao jer je to područje brdovito, pa nemaju pregled kretanja kao kada u Hrvatsku ulaze preko Tovarnika koji je u ravnici.

Iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun potvrdio je kako su do sada, upravo zbog loše konfiguracije terena, migranti izbjegavali ulaziti u Hrvatsku preko iločkog područja i tamošnje kopnene granice sa Srbijom. Do sada je naime u Hrvatsku preko iločkog područja ušlo tek 46 izbjeglica ali su se očito trendovi promijenili, kaže.

Najveći broj migranata i izbjeglica i dalje pristiže preko Tovarnika odakle se vlakovim upućuju prema mađarskoj i slovenskoj granici. Jutros je prema Botovu otišao 11 izvanredni vlak.

U Opatovcu se pojavila i grupa studenata medicine iz Beča kojima policija nije dozvolila dijeljenje lijekova izbjeglicama, ali su ipak uspjeli ipak podijeliti nekoliko pokrivača.

Slovenska policija navela je da je stanje na Bregani i Harmici jutros normalizirano, ali su slovenske službe i dalje u pripravnosti za mogući novi dolazak većeg broja izbjeglica. Kako prenose slovenski mediji, Slovenija očekuje da Hrvatska neće nekontrolirano upućivati veći broj izbjeglica i migranata kako se dogodilo u petak i subotu, te očekuju da bi na Breganu idućih dana moglo doći najviše 3000 onih koji žele preko u Austriju i Njemačku.

Prihvatni centar slovenske policije u Brežicama trenutačno je potpuno prazan i spreman za prihvat novih izbjeglica i migranata, bude li potrebno.

Kako je jutros javio Slovenski radio, veći dio izbjeglica koji je proteklih dana došao u Sloveniju već je prešao u Austriju koja je jučer i tijekom noći prihvaćala migrante iz Slovenije preko graničnog prijelaza Šentilj, te odbila primiti samo njih desetak.

Stanje na austrijskim graničnim prijelazima u Gradišću u utorak je mirno a dan ranije u zemlju je tim putem iz Mađarske ušlo gotovo 10.000 izbjeglica.

(Hina)