Zvane Brumnić i Davor Bernardić

Jutros su zagrebački SDP-ovci održali konferenciju za medije povodom zahtjeva za preseljenjem radnika Zagrebačkog velesajma koje im ugrožava obavljanje osnovne djelatnosti, koja je, ističu u SDP-u, ionako već ugrožena otkazivanjem brojnih sajmova i lošim poslovnim odlukama u zadnjih nekoliko godina.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić upozorio je da prostor Velesajma koji je zbog procesa širenja grada sve dalje od periferije, a sve bliže centru grada, a koji se prostire na čak 560.000 četvornih metara sustavno zapušta te da grad Zagreb propušta priliku iskoristiti ga na pravi način.

Bernardić je istaknuo žaljenje da prostor koji može biti centar za razvoj, centar za izvrsnost i prostor za start-upove stoji derutan, sa uništenom infrastrukturom i paviljonima. Zagrebački SDP-ovci se pitaju kome je u interesu da takav prostor pun potencijala propada ocjenivši to štetnom politikom.

Bernardić je podsjetio na prijedloge zagrebačkog SDP-a u zadnjih nekoliko godina: “Predlagali smo znanstveno tehnološki centar Nikola Tesla, tri godine to predlažemo, nije se pomaklo ni milimetra, predlagali smo da se sve uredi novcem iz EU fondova, ni eura, predlagali smo da se potaknu izvoznici i najkreativniji, da im se osigura prostor za rad, ni lipe ni kvadrata, pedlagali smo da se prostor uredi za najkreativnije, za naše proizvođače i izvoznike softwera, ništa se nije dogodilo, predlagali smo da Velesajam bude Smart city, no nije bilo pameti.”

Predsjednik zagrebačkog SDP-a upozorio je da Velesajam ne smije biti na zadnjem mjestu upravi Holdinga i gradskoj upravi, kao što je danas, čemu svjedoči zahtjev uprave Holdinga da se zaposlenici Velesajma presele kako bi se osigurao ured za zaposlenike Službe javne nabave. U prilog tome ide činjenica da je zahtjev upućen u petak poslijepodne, a rok za izvršenje je bio u ponedjeljak.

“Neozbiljno, bez plana i to je dokaz da je Velesajam našim gradskim ocima na zadnjem mjestu jer tim potezom ugrožava se osnovna djelatnost Velesajma koja je ionako ugrožena, ugroženi su radni uvjeti radnika. Nama su radnici na prvom, nama su radnici na drugom mjestu, a trećeg mjesta nema! Moramo zaštiti radnike u obavljanju osnovne djelatnosti. To je najbitnije, a Velesajam je dokaz da u gradu Zagrebu ne postoji plan za išta!” komentirao je Bernardić novonastalu situaciju.

Na kraju je zaključio kako se gradskom imovinom i gradom upravlja stihijski i u maniri lošeg gospodara što je iznimno loše i štetno.