Predsjednik američke tvrtke Turing Pharmaceuticals u utorak je pred javnošću branio odluku uprave tvrtke da poveća cijenu lijeka Daraprima za 5000 posto, nakon što je ta farmaceutska tvrtka u kolovozu kupila prava na lijek, piše BBC.

Daraprim je na tržištu od 1953., dakle 62 godine, a koristi se u liječenju toksoplazmoze, bolesti što ih uzrokuje parazit koji napada osobe oslabljena imuniteta, poput oboljelih od AIDS-a, od raka ili trudnice. Koristi se i u liječenju malarije. Cijena pakiranja donedavno je bila 13,5 dolara, a nakon odluke Turing Pharmaceuticalsa iznosit će 750 dolara.

Direktor tvrtke Martin Shkreli objasnio je da će tvrtka novce od prodaje iskoristi za nova istraživanja, koja su odavno zanemarena. Navodno će uložiti u marketing i edukaciju da bi se podigla svijest o raznim bolestima. Objasnio je da proizvodnja jedne pilule Daraprima stoji jedan dolar, no u to, po njegovim riječima, nisu uključeni razni troškovi proizvodnje, marketinga, distribucije, koji su, kako je istaknuo, u posljednjih nekoliko godina značajno porasli.

“Moramo imati i neku zaradu od ovog lijeka”, kazao je Shkreli za televiziju Bloomberg. “Moderni lijekovi danas stoje i do 100.000 dolara, a često i oko pola milijuna dolara. Daraprim je, u odnosu na njih, jako podcijenjen “, kazao je.

Na Twitter računu Shkrell je ismijao nekoliko korisnika koji su postavili pitanje o opravdanosti odluke tvrtke, a jednog je novinara nazvao “glupanom i lošim novinarom koji ne provjerava činjenice”.

Američka Udruga za infektivne bolesti, Udruga oboljelih od HIV-a i još neke napisale su Turingu otvoreno pismo pozivajući upravu da razmotri svoju odluku.

“Nova cijena lijeka potpuno je neopravdana kada su posrijedi pacijenti kojima je lijek neophodno potreban, a spadaju u socijalno ugroženu grupu. Istodobno jei neodrživa za zdravstveni sustav”, stoji u otvorenom pismu.

Kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu Sjedinjenih Država, Hillary Clinton povećanje cijene nazvala je “pretjeranim”, obećavši da će se angažirati na rješenju ovog problema.

(Hina)