Mađarski veleposlanik u Zagrebu uputio je prosvjednu notu hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova prema nalogu šefa mađarske diplomacije Petera Szijjarta, objavilo je mađarsko ministarstvo u utorak.

Nota je u vezi s ponudom Hrvatske da će ponovno otvoriti granični prijelaz Bajakovo sa Srbijom pod uvjetom da srbijanske vlasti usmjere izbjeglice prema Mađarskoj, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić telefonom je o tome razgovarao sa Szijjartom. Dvojica dužnosnika suglasila su se da je hrvatski zahtjev neprihvatljiv prema europskim pravilima, navodi agencija.

Mađarska poziva Hrvatsku da se vrati europskim standardima ponašanja, registrira i pruži potrebnu pomoć imigrantima, priopćilo je mađarsko ministarstvo.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u ponedjeljak navečer kako “očito da priča o tome da bi otvoreni mađarski prijelazi trebali biti mjesto za prolaz tih ljudi direktno u Mađarsku ne vrijedi”.

“Nitko me ne može uvjeriti da baš nijedna osoba ne prelazi iz Srbije u Mađarsku. Mislim da je savršeno jasno da se radi o organiziranoj akciji prevoženja izbjeglica direktno prema Hrvatskoj”, kazao je Ostojić pozvavši Srbiju da ljude koji autobusima stižu iz Grčke i Makedonije usmjeri prema Horgošu 1 i Horgošu 2.

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je u utorak Srbiji “da malo snizi ton”, nakon što je srbijanski premijer zatraživši otvaranje Bajakova zaprijetio da će u suprotnome Beograd tražiti međunarodnu zaštitu ili uvesti protumjere.

Istaknuvši kako se “od prvog dana suzdržavao prozivati Srbiju jer oni već godinu dana propuštaju izbjeglice”, Milanović je kazao: “Srbiju ne prozivam, ali mogu im poručiti malo da snize ton i što bi se reklo u onom vicu: ‘Šaraj malo, brate’, šalji malo gore u Mađarsku, Rumunjsku, Hrvatsku” dodavši da će se sutra u Bruxellesu razgovarati o tome kako da se stvari riješe na izvoru, a to su Turska i Grčka.

(Hina)