Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Preda upozorio je kako planovi vlasti Republike Srpske za provedbu referenduma kojim bi se doveo u pitanje rad Suda i Tužiteljstva BiH izazivaju veliki zabrinutost jer bi se time doveo u pitanje suverenitet i sigurnost cijele države.

“Veoma sam zabrinut zbog ovoga što se zbiva u RS. Taj referendum je neustavan i predstavlja neposrednu opasnost za suverenitet i sigurnost zemlje u cjelosti”, kazao je Preda u intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Rumunjski je europarlamentarac ocijenio kako je referendum kojega planira provesti vlast Milorada Dodika “iracionalan” te kako bi to predstavljalo obično gubljenje vremena jer neće ni na koji način promijeniti stanje u BiH na bolje.

Vlasti u Banja Luci pozvao je da umjesto bavljenja takvim besmislicama daju svoj doprinost jačanju pravosuđa u BiH.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH kazao je kako je dodatni razlog za zabrinutost stanjem u toj zemlji višemjesečna kriza vlasti u Federaciji BiH.

Taj entitet trenutačno ima manjinsku vladu nakon što je stranka Demokratska fronta (DF) još u lipnju odustala od koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH.

Svi pokušaji te dvije stranke da postignu dogovor s drugim potencijalnim partnerima do sada nisu dali rezultate pa nema ni parlamentarne većine koja bi donosila reformske zakone.

Preda je kazao kako za to nema smisla kriviti neku određenu politilku stranku jer je to problem za sve njih.

“Prividni konsenzus o pristupanju EU treba pretočiti u konkretne akcije ako želimo da BiH napreduje na europskom putu”, kazao je Preda.

Komentirajući aktualnu izbjegličku krizu Preda je kazao kako ona predstavlja ozbiljnu kušnju europske solidarnosti.

“Morat ćemo prionuti na posao i naći rješenje, ne samo neposredno rješenje ove krize nego i dugoročno za područje igracije i azila u Europi. Svakako pratim i razvoj situacije u Hrvatskoj, BiH i Srbiji i mislim da to utječe na regonalnu suradnju”, kazao je Preda.

(Hina)