Saborska zastupnica ORaH-a Mirela Holy kazala je u srijedu kako je Sabor na samom kraju mandata, a zastupnici i građani koji su ih birali, po svemu sudeći ostat će uskraćeni za odgovor na stotinjak zastupničkih pitanja na koja im Vlada, iako je to bila dužna, nije odgovorila.

“Neodgovaranje na pitanja predstavlja nepoštivanje građana koji su izabrali zastupnike u Sabor”, poručila je Holy nakon stanke koju je o toj temi zatražila na početku saborskog zasjedanja.

Kazala je i kako joj vlada duguje odgovor na 15 pitanja, a jedno od njih je, kaže, postavila, još lani u ožujku.

Jedno od pitanja, iz studenog prošle godine, odnosilo se i na ugovor Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum koja provodi seizmička istraživanja mora.

Neodgovorena su joj, ističe, među ostalim ostala i pitanja koja se tiču Petrokemije, Brodosplita, Hrvatskog državnog arhiva, Zakona o psima pomagačima, Pravilnika o pirolizi, neizgradnja kanalizacije u Veloj Luki.

“Zbog čega Vlada nije u stanju odgovoriti na konkretna pitanja koja se tiču njenog rada”, pitala se Holy dodajući kako je ista postavila zato jer su to od nje tražili građani koji su ju izabrali.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko odgovorio joj je kako je iz Sabora urgirano nekoliko puta da se na pitanja odgovara.

“Ta obveza vladi ostaje jer zastupnički madat traje do konstituiranja novog Sabora pa se nadam da će Vlada i ministarstva do tada odgovoriti”, kazao je Leko.

Damir Kajin (Istarski demokrati) također se požalio kako mu je Vlada uskratila odgovor na pitanje o malom ribolovu, no stanku u Saboru zatražio je jer se, kaže, boji kako mali i iznajmljivači neće stići do isteka zakonskog roka, 1. siječnja iduće godine, energetski certificirati objekte.

“To je posao koji iziskuje nove troškove, a primjerice za kuću od 200 kvadrata sa dva apartmana iznosi i više od 5 tisuća kuna”, pojašnjavao je Kajin.

Kazna se, podsjeća, kreće od pet do 10 tisuća kuna.

“Nitko ne bježi od obveze, ali kao što se kod nas uvijek čeka zadnji trenutak, pitanje hoće li to biti moguće odraditi u zakonskom roku”, rekao je Kajin predlažući prolonogaciju rokova.

(Hina)