Otkako je ulogu Jamesa Bonda preuzeo Daniel Craig, 007 po filmu u prosjeku popije više alkoholnih pića nego prije, čime je serijal o slavnom agentu opovrgnuo prevladavajuće mišljenje da su alkohol i cigarete u starim filmovima bili prisutniji nego danas.

Najpoznatijega špijuna u službi njezina veličanstva dosad je utjelovilo pet glumaca, ali Bond još nikad nije popio čak 20 pića po filmu, koliki je prosjek otkako je ulogu preuzeo Craig, pokazalo je istraživanje britanskog časopisa The Grocer.

Sean Connery pio je dva puta manje (11 pića) otkako je ulogu preuzeo 1962. u film u “Dr. No”. Isti je prosjek držao i Roger Moore, George Lazenby dosegao je devet pića u jedinom filmu o Bondu koji je snimio, a Timothy Dalton bio je “najtrijezniji” Bond s četiri do pet pića po filmu, dok je Pierce Brosnan nadmašio Conneryja i Moorea s 12 pića po filmu.

Časopis u toj pojavi vidi veliku ulogu sponzora pa će tako novi Bond u “Spectreu”, čija je svjetska premijera najavljena za 6. studenoga, zahvaljujući spoznoru “trusiti” votke.

“Partnerstvo s 007 može se pokazati sjajnim za velike marke”, naglašava časopis. Konzumacija gina, primjerice, porasla je u Velikoj Britaniji otkako se Daniel Craig u “Casinu Royale” s tradicionalnoga “votka martinija, protresenog, a ne promiješanog” prebacio na takozvani Vesper Martini koji sadrži i gin, piše The Grocer.

(Hina)