Jučer je Zaklada “Hrvatska kuća srca” na konferenciji za medije najavila pokretanje nacionalnog projekta “Čuvari srca” te obilježavanje Svjetskog dana srca 26. rujna u Zagrebu na Cvjetnom trgu.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner nazočio je tiskovnoj konferenciji te u službenom dijelu programa iznio najnovije pokazatelje koji ukazuju na važnost prevencije bolesti srca i krvnih žila od kojih umire gotovo svaki drugi stanovnik Hrvatske, kao i na važnost rane dijagnostike i pravodobnog liječenja tih bolesti te na taj način podržao projekt zaklade “Hrvatska kuća srca”.

“Govorim kao netko tko je većinu svog profesionalnog života posvetio prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Naime, za sve nas liječnike posebno je frustrirajuća činjenica da su te bolesti dobrim dijelom preventabilne, dakle mogu se spriječiti. Prema tomu, do njih najčešće uopće ne bi trebalo doći jer njih uzrokuju čimbenici kao što su pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, šećerna bolest, visoki krvni tlak i povećani kolesterol u krvi, na što sve možemo vrlo uspješno utjecati promjenom nezdravog načina života ili pak lijekovima. Kad bi smo to sve mogli eliminirati, vjerojatno se 80 % smrti od bolesti srca i krvnih žila ne bi dogodilo”, kazao je akademik Reiner.

Na konferenciji za medije akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, ujedno i upravitelj Zaklade “Hrvatska kuća srca”, istaknuo je ulogu Zaklade kao nositelja projekta te Hrvatskog kardiološkog društva kao vodeće stručne udruge u kardiovaskularnoj medicini.

Cilj je projekta educirati gradane o činjenici da su kardiovaskularne bolesti u najvećoj mjeri sprječive te o načinu kako Hrvatsku svrstati u red zemalja niskoga kardiovaskularnog rizika. Srčanožilne bolesti uzrok su za oko 25 tisuća smrti svake godine u Hrvatskoj što ukazuje na veliku važnost preventivnog djelovanja s ciljem da se smanji smrtnost i morbiditet kao i na važnost općenito unapređenja srčanožilnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, bila je poruka današnje konferencije za medije.