Premijer Zoran Milanović poručio je u četvrtak Srbiji kako treba smanjiti broj izbjeglica koje propušta prema Hrvatskoj ako želi da Hrvatska ukine blokadu granice i prozvao je srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da po tom pitanju ništa nije učinio.

Srbija u dogovoru s Budimpeštom organizirano šalje izbjeglice samo na granicu s Hrvatskom, koja ih ne može primati u tolikom broju i zato je uvedena blokada granice, rekao je u četvrtak premijer Zoran Milanović prije sjednice vlade.

Srbija pušta da izbjeglice neorganizirano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na sjeveru, a onda ih organizirano šalje samo na hrvatsku granicu, rekao je Milanović.

“To se radi u organizaciji srpske kancelarije za izbjeglice”, naglasio je. “Zašto to rade? Zato jer imaju dogovor s Budimpeštom”, rekao je premijer.

U samo jednom danu na hrvatsku je stranu upućeno 9000 ljudi, što je previše da bi ih Hrvatska mogla organizirano primati kao što je radila dosad. “To tako ne može”, naglasio je Milanović. “Ili neka u Srbiji osnuju kampove za izbjeglice, kao što smo ih osnovali mi, ili neka ih dio šalju na Horgoš”.

“Mali potez srbijanske strane stoji između sadašnjeg stanja i potpune normalizacije, a ja neću dopustiti da se od nas rade bedaci i da se svi (migranti) šalju prema Hrvatskoj. To se, ako se želi i ako se kontrolira svoja država, može spriječiti danas”, rekao je premijer Milanović poručivši da je prisegnuo hrvatskome Ustavu te da kao premijer štiti hrvatske nacionalne interese i sigurnost države.

Hrvatska može primiti dnevno četiri do pet tisuća migranata, iznad toga ne dam, poručuje Milanović. “I gospodin Vučić samo to treba napraviti. A ako ima neki poslovni aranžman s nekim izvan Srbije neka kaže. Ja nemam, ja radim za hrvatsku državu”, naglašava Milanović.

Devet tisuća izbjeglica koje Srbija propušta je za Hrvatsku previše i ne može ih organizirano prihvatiti “kako ne bi tumarali po Hrvatskoj i spavali po grobljima, kao što se to događa u Srbiji”, dodaje.

“Mislim da je savršeno jasno – ne mogu dopustiti da ono što Srbija može kontrolirati potpuno izmakne kontroli i da se u Hrvatsku prebaci prevelik broj izbjeglica”, u više je navrata poručio premijer.

To što tražim, dodaje, nije ponižavajuće za Srbiju i nije nikakav ultimatum.

Hrvatska blokada nije diskriminacijska

“Blokada granice koju smo mi uveli kao reakciju na dogovor Budimpešte i Beograda nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona već protiv svih kamiona”, kazao je uz ostalo hrvatski premijer dodavši kako je, pak, srbijanska blokada uvedena u ponoć, usmjerena jedno protiv hrvatskih kamiona i hrvatske robe.

Milanović pritom podsjeća da je najavio da će Hrvatska otvoriti granicu prema Srbiji ako susjedna država počne surađivati po pitanju distribucije migranata, ali umjesto toga Srbija je uvela zabranu prometa hrvatske robe i to mimo dogovora s Europskom unijom što mu je, naveo je, potvrdila europska povjerenica za vanjsku poltiku Federica Mogherini.

Srbijanska blokada, kazao je Milanović, štetit će srbijanskom, a ne hrvatskom gospodarstvu, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić nije učinio ništa da se uspostavi red u prihvatu migranata već je donio mjere koje su protiv interesa Srbije.

“Ovo što se događa je na štetu Srbije…, pile granu na kojoj sjede. Ova prijetnja hrvatskim poduzećima u Srbiji – pa to su srbijanska poduzeća”, poručio je, objasnivši kako hrvatske tvrtke u Srbiji zapošljavaju srbijanske radnike i menadžere i plaćaju srbijanske poreze.

Destruktivne ideje HDZ-a

Odgovorio je i “onima u Hrvatskoj koji bi htjeli da popustim ovakvoj vrsti pritiska, da pustim nekontrolirano ljude u Hrvatsku, i to isti oni koji su još jučer tražili da se tenkovi stave na granicu”.

Hrvatski interes nije nekontrolirani ulazak migranata u Hrvatsku, a to moraju shvatiti oni koji kritiziraju u Hrvatskoj, i cijelo vrijeme rade za Beograd i Budimpeštu radi izbora, poručio je.

“Imamo opoziciju i HDZ koji poziva na kontrolu granica, pa onda na bedem ljubavi i na ‘lanca probijanaca’ na hrvatskoj granici – profesionalne vojnike bi hebranzi i slični poslali na granicu da naprave kordone kao u osnovnoj školi. (…) Bombardiraju nas cijelim nizom ludih, destruktivnih ideja, iz dana u dan mijenjaju stajališta – zatvori granicu, otvori granicu, zeznut ćeš, nećeš zeznuti. Jasno je koji su motivi – motiv je nered i tu su se jako dobro sparili s kolegama u Budimpešti i Beogradu”, rekao je Milanović.

Odbacio je i ocjene da se zbog migrantske krize ne bi smio raspustiti Sabor. “Hrvatska funkcionira jako dobro, ovo nije rat. Da, treba raspustiti Sabor i treba ići na izbore. Apsolutno, pa to je HDZ tražio najviše”.

Poručio je i da Hrvatska neće biti dio “igre Mađarske koja gradi zid jer smatra da će ga u protivnom napraviti Austrija”.

“Pitajte Austrijance što misle o tome. To nije istina. A Hrvatska neće biti dio te igre, Hrvatska je zapad”, zaključio je.

(Hina)