Novonastali spor Hrvatske i Srbije, uzrokovan izbjegličkom krizom, a koji za posljedicu ima zabranu uvoza hrvatske hrane u Srbiju predstavlja težak udarac hrvatskim prehrambenim tvrtkama. Gubici su neminovni ne samo za tvrtke koje izvoze u Srbiju, već i za hrvatske tvrtke u Srbiji. Nastavi li se ova “situacija”, gubici će biti nesagledivi. Osjetit će ih i radnici zaposleni u tim tvrtkama po pitanjima svojih materijalnih prava, ali i očuvanja radnih mjesta općenito.

Sindikat PPDIV-a Hrvatske apelira na obje strane da političke nesuglasice ne rješavaju preko prehrambeno-poljoprivrednog gospodarstva, već ponovno uspostave političku komunikaciju i pronađu političko rješenje, ali nikako na štetu strateške gospodarske grane i radnika.

Treba, pritom, imati na umu podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 12,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Visok rast izvoza ostvarila je i proizvodnja prehrambenih proizvoda, za 18,2 posto na 419 milijuna eura.

Ponavljamo, neka Vlada RH i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović pronađu političko rješenje koje ne ugrožava interese hrvatskoga gospodarstva, zalaže se predsjednik Sindikata PPDIV-a Hrvatske, Šimo Orešković.