„U dosadašnjem su tijeku turističke godine postignuti sjajni rezultati te se u prvih osam mjeseci bilježi rast dolazaka gostiju za 8 posto, a noćenja za 6,5 posto, a dobri se rezultati nastavljaju i u rujnu. Procjena je da će ova godina generirati milijun više dolazaka u odnosu na prošlu godinu“, naglasio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratomir Ivičić na 5. sjednici Turističkog poslovnog vijeća pri HGK (TPV) održanoj 23. rujna u HGK.

„Dobra je i turistička posezona te zadovoljstvo rezultatima izražavaju predstavnici svih područja turističke djelatnosti od hotelijera, ugostitelja, obiteljskog smještaja, nautike itd.“, rekao je Ivičić istaknuvši projekt HTZ-a – turistički informatički sustav eVisitor, koji počinje 1. siječnja sljedeće godine te projekt produljenja pred i posezone „Hrvatska 365“. Rekao je i kako Hrvatska može pružiti različite atraktivnosti i pozvao sve na zajedničko traženje novih sadržaja i motiva za dolazak gostiju. „Od važnosti je i prometna povezanost te su u tijeku i dogovori za nove zračne linije, a u Londonu će se promovirati i novi brend – novi hrvatski turistički slogan“, objasnio je Ivičić te dodao da HTZ već radi na 2016. i 2017. godini.

Predsjednik TPV-a pri HGK Franco Palma prostor za povećanje turističkih rezultata vidi u pred i posezoni, a za financijsko povećanje u špici sezone u boljim uslugama i investiranju u turističke objekte. Direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske UPUHH Iva Bahunek smatra kako je ovogodišnja sezona vrlo dobra, a uvijek postoji i mogućnost za napredak, kojeg vidi u povećanju kanala prodaje te komunikaciji s destinacijama osobito u manjim zajednicama. Također su potrebna i veća ulaganja u ljudski kapital u hotelskom sektoru, navela je Bahunek.

Zadovoljstvo tijekom sezone izrazili su i predstavnici nautičkog turizma, koji smatraju da je za tu djelatnost važno donošenje jasnih i nedvosmislenih zakonskih propisa, u prvom redu donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Pružatelji usluga smještaja na plovilima – charter – bilježe povećanje dolazaka za četiri do pet posto, a važno je istaknuti da se ove godine po prvi puta ne bilježi značajniji porast broja charter plovila. Charteraši upozoravaju na povećanje „last minute“ najma plovila, što bi moglo rezultirati slabijim financijskim rezultatima.

Predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK Nedjeljko Pinezić istaknuo je rast dolazaka i noćenja gostiju u prvih sedam mjeseci ove godine, u srpnju je više dolazaka za 16,8 posto, a noćenja za 13 posto. Također je i povećan broj objekata za sedam tisuća. „Osjetan je rast domaćeg tržišta, a također je i dobra suradnja s kolegama iz branše kroz održavanje radionica i povezivanja usluga“, kazao je Pinezić te napomenuo važnost usklađivanja porezne legislative s uvjetima poslovanja i nedvosmislenog tumačenja zakonskih odredbi poput obaveze ishođenja energetskih certifikata.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba navodi da je ova turistička godina bila dobra te ju treba ponoviti i sljedeće godine i postići još bolje rezultate. Veću je dodanu vrijednost moguće ostvariti kroz sinergijski pristup te boljom valorizacijom postići i veće rezultate. Potrebna je još bolja turistička ponuda, smatra Žgomba. Predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Abi Shalabi napominje kako su restorateri počeli puno više raditi na kvaliteti te novim proizvodima, a gosti i radi toga dolaze. Predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK (UUD) Ivan Bogović istaknuo je nužnost otvaranja mogućnosti otkupa domaćih proizvoda od OPG-a za restorane i hotelijere.

Direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić naglasila je ovogodišnju manifestaciju „Dani hrvatskog turizma“ 13. i 14. listopada u Poreču u sklopu koje će se održati Hrvatski turistički forum na temu „Sharing economy“, zatim tradicionalni susret Vlade RH s turističkim djelatnicima te dodjela nagrada poslovnom sektoru u okviru akcije „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“. Uvođenjem novih kategorija nagrađivanja poslovnog sektora DMK putničkim agencijama, charter kompanijama, ugostiteljima, hostelima i obiteljskom turizmu, pored već postojećih kategorija hotela, kampova i marina, akcija „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ obuhvatila je gotovo cijeli cijeli turistički sektor. Istaknula je i drugi po redu nacionalni „Forum obiteljskog smještaja“ koji se u Poreču održava 12. i 13. listopada koji će okupiti oko 1000 pružatelja usluga obiteljskog smještaja, ali i velik broj proizvođača i dobavljača proizvoda i usluga. „Forum je podignut na višu razinu, a dokaz tomu je i organizacija panela koja će ove godine imati međunarodni karakter“, kazala je Krešić-Jurić.