Nakon uspješnih međunarodnih gostovanja ovog ljeta, na bristolskom festivalu Upfest 2015. te Betonfestu u Sarajevu, jedan od najpriznatijih hrvatskih uličnih umjetnika vraća se u Zagreb. Ovog puta Lonac je dio francuskog društva, ali doduše, na domaćem terenu.

Lonac je ovih dana započeo veliki zidni mural u Petrinjskoj 25 koji će u cijelosti biti predstavljen ove subote, 26. rujna kao dio velike kulturne manifestacije pod nazivom Bijela noć (fran. Nuit Blanche). Tog će dana od 16 sati popodne do 4 sata ujutro Zagreb vrvjeti interaktivnim događanjima, koncertima, glazbom, izložbama, uličnom umjetnošću, svjetlosnim i zvučnim instalacijama te performansima. Svi posjetitelji Bijele noći moći će besplatno uživati u raznim događanjima, a mural s potpisom Lonca bit će dio intervencija na gradskim pročeljima poznatih street umjetnika. Tako će se Lonac kao jedini Hrvat naći u društvu poznatih francuskih umjetnika poput Etien’a i Jana Vormana koji će također ostaviti traga na zagrebačkim zgradama.

Upfest_2015_Bristol

Pod sekcijom ulične umjetnosti tu će biti i velika izložba u Galeriji Klovićevi dvori; Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta, Fourneauove interaktivne instalacije Water Light Graffiti, instalacija Picturae i Light Graff Patricka Sucheta te mnoge druge zanimljivosti.

Projekt Bijela noć pokrenut je 2002. godine u Parizu i odmah je postigao velik uspjeh, a danas je u mnogim svjetskim gradovima jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine. Prvi put Bijelu noć u Zagreb dovodi Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj.