Srbija neće odgovarati na nove mjere hrvatske vlade, izjavio je u četvrtak srbijanski premijer Aleksandar Vučić uoči današnje izvanredne sjednice vlade.

Vučić je za B92 rekao da se na gospodarske mjere može odgovoriti gospodarskim mjerama, ali da, kako je rekao, “na ludilo ne možete reagirati nikako”.

Gostujući na TV B92 u povodu krize na granici Srbije i Hrvatske, Vučić je naglasio da Srbija ne želi odgovarati na odluku Hrvatske da onemogući ulaz srbijanskim vozilima i putnicima sa srbijanskom putovnicom.

“Srbija na sumanute mjere neće odgovarati. Mislili smo da je davno prošlo vrijeme kada se ulazilo u autobus i govorili ‘ti, ti i ti, ne možeš dalje'”, rekao je Vučić.

On je istaknuo da je Srbija poslije četiri dana bila prinuđena odgovoriti gospodarskim mjerama na hrvatsku blokadu i da to “svi u svijetu razumiju”.

Vučić je naglasio kako neće dopustiti da se Srbija i Hrvatska “stavljaju u isti koš”, i istaknuo je kako to ne rade ni visoki europski dužnosnici poput visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini ili povjerenika za proširenje Johanesa Hahna.

“Dužnosnici EU su nedvojbeno rekli, i to pred predstavnicima Hrvatske, da Srbija u ovome nema krivice, da je krivica na hrvatskoj strani”, ustvrdio je Vučić, koji je, kako kaže, ranije danas razgovarao s europskim parlamentarcima.

Kako prenosi B92, Vučić je rekao kako nije dobar način da se razgovara “o orlovima i muhama i šaranju”, aludirajući na izjave hrvatskog premijera Zorana Milanovića, poručivši da “Srbija neće u tome sudjelovati”.

Vučić je izjavio da nije bilo kontakta s premijerom Milanovićem te da je “bio šokiran” kada je čuo da su hrvatske granične vlasti zaustavile autobus s putnicima iz Srbije i nisu im dopustili ulazak u Hrvatsku.

“Nije mi bilo teško pozvati ga kada su krenuli s mjerama, ali sada moram vidjeti postoji li smisao”, rekao je Vučić i poručio da su građani Hrvatske uvijek dobrodošli u Srbiju i da neće biti zaustavljanja putničkog prometa.

“Građani Srbije takođe mogu biti mirni i trebaju znaju da mi ni na koji način nismo ništa izazvali”, rekao je Vučić, naglasivši kako očekuje da će uslijediti “nove odlučne i jasne reakcije EU” i da će problem biti riješen.

“Šteta je ozbiljna i velika. Mi problema u prodavaonicama nećemo imati, a nadam se da će sve kratko trajati. Ako potraje, bit će zamjena za hrvatske proizvode, bit će proizvoda i iz Srbije i iz drugih zemalja”, rekao je Vučić, izrazivši nadu da će “uskoro kraj kampanje u Hrvatskoj”, prenosi B92.

Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak da Srbija u dogovoru s Budimpeštom organizirano šalje izbjeglice samo na granicu s Hrvatskom, koja ih ne može primati u tolikom broju te da je zato uvedena blokada granice. Srbija pušta da izbjeglice neorganizirano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na sjeveru, a onda ih organizirano šalje samo na hrvatsku granicu, rekao je Milanović ustvrdivši da je to dogovor Beograda i Budimpešte. Istaknuvši da je u samo jednom danu na hrvatsku stranu upućeno 9000 ljudi, što onemogućava organizirani prihvat kakav je bio do sada, hrvatski premijer je pozvao Srbiju da osnuje kampove za izbjeglice poput Hrvatske ili da dio izbjeglica upućuje na prijelaz Horgoš na granici s Mađarskom.

Milanović je ustvrdio da blokada granice koju je Hrvatska uvela kao odgovor na takvo ponašanje nije bila diskriminatorna i usmjerena samo protiv srbijanskih kamiona, nego i protiv hrvatskih.

(Hina)