Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je u četvrtak da je Srbija brutalno napadnuta time što je Hrvatska zatvorila granicu za vozila srbijanskih registracijskih oznaka i da se zabranom ulaska srpskih državljana u Hrvatsku krši jedno od osnovnih ljudskih prava – sloboda kretanja.

“Zašto je to Hrvatska napravila možemo nagađati, ali Srbija nijednim aktom, potezom nije dala povoda za to”, rekao je Selaković za RTS i napomenuo da će Srbija prekinuti kontramjere koje je noćas uvela čim Hrvatska pusti teretna vozila preko granice.

“Ovim mjerama se krši jedno od osnovnih ljudskih prava – sloboda kretanja ljudi i krši se europska konvencija o zaštiti ljudskih prava i građanskih sloboda”, rekao je Selaković.

Srbija je u ponoć uvela protumjere Hrvatskoj zbog blokade graničnog prijelaza Batrovci – Bajakovo za teretni promet, koje uključuju zabranu ulaska svim teretnim vozilima i prijevoznim sredstvima s registracijskim oznakama Hrvatske na teritorij Srbije na svim graničnim prijelazima, te zabranu ulaska svim prijevoznim sredstvima koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj, bez obzira na registracijske oznake.

Selaković tvrdi da Srbija zbog toga nije sretna, ali je morala štititi svoj suverenitet i dostojanstvo.

“Nismo sretni zbog ovoga, pažljivo odmjeravamo svaki naš potez, ali nećemo dopustiti da nas itko ponižava i napada našu ekonomsku sigurnost i nacionalne interese”, istakao je Selaković.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prijelaza Bajakova, nakon što je Srbija uvela protumjere, iako je to bilo planirano.

“Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao otvoriti granice, međutim sada moramo na ovo reagirati”, rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a o izbjegličkoj krizi.

“Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jest da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti”, rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a, kazavši da su srbijanske mjere “smiješne”.

Hrvatski MUP objavio je potom da se na graničnom prijelazu Bajakovo na ulazu u Hrvatsku ne propuštaju vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila sa kvarljivom robom.

Agencija Tanjug javlja i da se u Hrvatsku ne pušta nitko sa srbijanskom putovnicom.

Srbijanski Automoto savez je u četvrtak ujutro objavio da je na graničnom prelazu Bajakovo/Batrovci potpuno prekinut promet za sva vozila, dok je granični prijelaz Tovarnik/Šid otvoren za promet putničkih vozila i autobusa, ali uz selektivni prolaz građana koji kontroliraju hrvatske vlasti. Svi ostali granični prijelazi s Hrvatskom su zatvoreni za promet.

(Hina)