HDZ-ov saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević prozvao je u četvrtak premijera Zorana Milanovića da zbog predizborne kampanje nanosi štetu hrvatskom i europskom gospodarstvu, te procijenio da će zbog te štete premijer vrlo brzo popustiti pod pritiscima.

Očigledno je da zbog predizborne kampanje premijer nanosi veliku štetu hrvatskom i europskom gospodarstvu, procjene su već danas, samo za hrvatsko, milijun eura štete, izjavio je Milošević novinarima u Hrvatskom saboru.

“Potpuno smo uvjereni da će zbog te štete koju nanosi, gospodin Milanović vrlo brzo popustiti pod pritiscima”, rekao je Milošević dodavši “pretpostavljamo da će to onda nazvati planom D svoje Vlade”.

Bivša premijerka Jadranka Kosor smatra kako u sadašnjoj nepredvidljivoj situaciji nije najbolja ideja raspustiti Sabor.

“Bajakovo je zatvoreno s jedne i s druge strane granice, međutim to neće spriječiti izbjeglički val. Dok se u Hrvatskoj i Srbiji dižu tenzije na najjače, dotle kriza i dalje traje, i kriza i dalje oštećuje Hrvatsku. Rješenje se mora naći i to žurno. Trpi gospodarstvo, ali mi ne znamo što će se u međuvremenu događati s izbjegličkim valom”, kazala je Kosor novinarima u Saboru.

Smatra kako se Srbija ne postavlja korektno što se tiče izbjeglica. “Samo ih šalju prema nama jer tko bi, i tu se slažem s ministrom Ostojićem, pronašao prolaz Bapska noću”, kazala je.

Ocijenila je da je problem moguće riješiti jedino u razgovoru sa srbijanskom stranom, a u “ovako nepredvidljivoj situaciju, nije najbolja ideja raspustiti Sabor”.

“Od tada imati samo tehničku Vladu koja ne može donositi snažne odluke, mislim da nije pametno raspustiti Sabor i mislim da bi bilo dobro razmisliti o odgodi te odluke da se u Saboru, kojem Vlada odgovara, pokuša postići dogovor”, kazala je.

U ovom trenutku Vladi, koja god bila, treba potpora svih parlamentarnih stranaka oko načina rješavanja krize. Ne kažem da su ovi načini dobri, ali potrebna je neka vrsta dogovora, kao i u slučaju arbitražnog sporazuma, dodaje Kosor.

“Imati raspušten Sabor, Vladu koja je tehnička, i uz izbjeglički val, što ako se sve preusmjeri na granicu s BiH koju ne možemo čuvati ni vojskom. Mislim da interesi države moraju biti ispred stranačkih interesa”, poručuje Kosor.

Mirela Holy (ORaH) ne dijeli njezino mišljenje. “S obzirom na važnost i ulogu Sabora, vidimo na koji način Vlada u stvari tretira Sabor, mislim da to neće predstavljati neki veliki problem. Budimo realni, Vlada radi što hoće”, kaže Holy.

Naglasila je kako žali što je došlo do eskalacije u odnosima sa Srbijom. “Mislim da to uopće nije mudro ni pametno, uopće mi nije jasno zbog čega se Vlada, odnosno premijer ponaša na ovaj način. Mislim da bi trebalo spustiti loptu, sjesti i dogovoriti konkretne korake u rješavanju ove krize, ne samo zbog građana Hrvatske i Srbije, nego i zbog ljudi koji dolaze, odnosno izbjeglica”, poručila je Holy.

Ocijenila je da stanje nije kritično, ali je komplicirano u cijeloj Europi. “Zbog toga mi je žao što se Vlada nije na vrijeme pripremila, a mogla se pripremiti posljednjih mjesec, možda i više dana, kad se vidjelo da će se ovo dogoditi, da imamo točno definirane protokole i procedure postupanja u svim varijantama koje se mogu dogoditi”, kazala je.

(Hina)