U zagrebački Zoološki vrt stigao je mravojed, prvi u 90-godišnjoj povijesti tog vrta, a građani će ga moći bolje upoznati tijekom vikenda između 11 i 17 sati, priopćio je u četvrtak ZOO.

Divovski mravojed (Mymecophaga tridactyla) u Zagreb je stigao iz Zoološkog vrta Cotswold u britanskom gradiću Burfordu. Riječ je o mužjaku starom godinu i pol. “Budući da stasiti mravojed nema ime, njegovi timaritelji otvoreni su za prijedloge putem Facebook stranice zagrebačkog Zoološkog vrta”, ističe ZOO u priopćenju.

Divovski mravojed najveći je od četiri vrste mravojeda, od vrha njuške do kraja repa može doseći dužinu od 2,1 metra. Nije agresivan, ali kada se osjeća ugroženo, može se žestoko braniti. Ako ga predator stjera u kut, mravojed se popne na stražnje noge i brani oštrim kandžama održavajući ravnotežu repom.

Oštre kandže inače koristi za probijanje mravinjaka i termitnjaka, a za hvatanje mrava i termita mu služi dugačak jezik. Kako bi ulovio plijen, jezik može izdužiti do 60 centimetara. Pritom može izvući i uvući jezik do 160 puta u minuti.

Taj sisavac i mesojed je ugrožena vrsta. U prirodi može živjeti do 14 godina, a živi u tropskim šumama i na travnjacima Središnje i Južne Amerike.

Građani koje zanima ta neobična životinja moći će sve o njoj saznati u subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna, između 11 i 17 sati ispred njegove nastambe u paviljonu Duh monsunskih šuma.

U blizini Tropske kuće pored velikog modela mrava edukator će govoriti o mravima kao omiljenoj poslastici mravojeda, a zaljubljenike u fotografiranje poziva se da s golemim mravom naprave jedinstveni selfie. U Afričkom selu posjetitelji ZOO-a moći će razgledati modele termita i termitnjaka.

(Hina)