Mađarska će uskoro odlučiti hoće li zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom za izbjeglice kao što je učinila 15. rujna sa srpskom granicom, objavila je njezina vlada u četvrtak.

“Vlada će uskoro odlučiti hoće li pristupiti potpunom zatvaranju hrvatske granice, kao što je učinila sa Srbijom”, rekao je predstojnik ureda premijera Viktora Orbana Janoš Lazar na konferenciji za novinare.

“Iskustvo mađarske vlade je da se učinkovita zaštita schengenskih granica može jamčiti samo potpunim zatvaranjem, koje je već na snazi sa Srbijom”, dodao je Lazar, desna ruka premijera Orbana, pobornika tvrde linije prema migrantima.

Mađarska je odlučila zatvoriti 41 kilometar svoje granice s Hrvatskom koju ne omeđuje Drava, nakon što je ovog ljeta podigla 175 kilometara ograde na granici sa Srbijom.

Od zatvaranja srpsko-mađarske granice 15. rujna, izbjeglice koje su se do tada masovno kretale tom linijom, prelaze preko Hrvatske, odakle ih se upućuje prema mađarskoj granici.

Od rekordnih 10.046 migranata, koliko ih je ušlo u Mađarsku u srijedu, oko 9400 je ušlo preko granice s Hrvatskom, ističe mađarska vlada.

Odluka Mađarske da zatvori svoje granice izazvala je oštru razmjenu riječi između Orbana i njegovog austrijskog kolege Wernera Faymanna u sklopu summita u Bruxellesu u srijedu.

“Opasna je izjava austrijskog kancelara prema kojoj nema potrebe za ogradom, jer ne znamo koliko će migranata stići na južnu granicu. Ako Austrijanci ne žele ogradu, moraju podnijeti posljedice”, naglasio je Lazar u četvrtak.

Oko 10.000 migranata očekuje se u četvrtak u Austriji, gdje njihov prijelaz u Njemačku, kamo žele gotovo svi, usporava odluka Berlina da dodatno filtrira putnike na granici.

Mađarska bi mogla razmotriti opciju koridora za izbjeglice koji dolaze iz Hrvatske koji bi kroz Mađarsku prošli vlakom ili autobusom ako to Austrija i Njemačka žele i kane za njih preuzeti odgovornost, također je izjavio Lazar.

Pojasnio je da je glavni cilj mađarske vlade bila zaštita državne granice i tu su svrhu ispunili ograda podignuta na granicama sa Srbijom i Hrvatskom i novi stroži propisi.

Ukoliko to Europska unija ne prihvati, razmotrit će se novi načini, a i Slovenija i Austrija su upotrijebile opciju koridora, rekao je Lazar.

“Ako Austrija i Njemačka žele ovo i ako će preuzeti odgovornost zajedno sa drugim članicama EU, mađarska vlada će razmotriti … mogućnost stvaranja uvjeta da se migranti koji stižu iz Hrvatske na mađarsku granicu … dalje kreću u uređenim okolnostima”, dodao je Lazar.

(Hina)