Hrvatski sabor u petak će posljednji dan zasjedati u aktualnom sazivu, a predsjednik Sabora Josip Leko potvrdio je kako je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog odluke o njegovu raspuštanju u ponedjeljak, 28. rujna.

“Ona će sutra biti uvrštena na dnevni red i nadam se da će biti donesena jer ju je potpisala većina klubova zastupnika u sadašnjem sazivu Sabora, te da će se Sabor raspustiti s 28. rujna”, kazao je Leko novinarima.

Saborske službe zastupnicima su u četvrtak dostavile i naputak vezan uz prestanak njihovih mandata, u kojem ih izvještavaju da svoj mandat nastavljaju do konstituiranja novog saziva Sabora.

Izbori se trebaju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od dana raspuštanja sabora, a raspisuje ih predsjednica Republike.

Saborska sjednica u petak ujutro počinje u 9 sati, na obzirom na to da saborski klubovi u zadnje vrijeme običavaju tražiti stanku po pojedinim temama.

U 9,30 sati slijedi glasovanje o raspravljenim točkama koje započinje Izvješćem mandatno imunitetnog povjerenstva, a završava glasovanjem o prijedlogu odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora.

(Hina)