Više slovenskih političara izjavilo je u četvrtak da i slovensko gopsodarstvo trpi zbog blokade na srbijansko-hrvatskoj granici koju je izazvao problem oko usmjeravanja izbjegličkog vala, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec tvrdi da bi Hrvatska u sporu sa Srbijom morala popustiti i da je spor povezan sa skorašnjim hrvatskim parlamentarnim izborima.

Erjavec je novinarima rekao da ga je još u srijedu nazvao srbijnski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i najavio da će Srbija uvesti protumjere ako Hrvatska do ponoći ne deblokira teretni promet sa Srbijom i da se to u četvrtak i ostvarilo.

Erjavec je dodao da mu je Dačić zajamčio da Srbija kontrolira stanje s izbjeglicama i zamolio za intervenciju zemalja EU-a kako bi Hrvatska ukinula blokadu.

“Mi bismo željeli da se sve rasplete da ne bi više bilo teškoća, naši se prijevoznici već tuže da nastaje gospodarska šteta”, kazao je Erjavec za Slovensku televiziju, a na pitanje tko bi u sadašnjoj situaciji morao popustiti odgovorio da očekuje kako bi granicu za promet morala otvoriti Hrvatska i da nije dobro što je to postalo tema hrvatskih predizbornih rasprava.

“Vidimo da vrijeme pred izbore u Hrvatskoj vodi u neke nerazumne postupke”, oštro je komentirao Erjavec poteze hrvatske vlade, te izrazio bojazan da bi granice mogle zbog migranata zatvarati i zemlje poput Makedonije i Grčke, što bi dovelo do još veće gospodarske štete.

Slovenski premijer Miro Cerar zauzeo se za smirivanje napetosti u odnosima Hrvatske i Srbije i za ponovnu uspostavu prometa na graničnim prijelazima između tih država.

“Neophodno je da se sadašnje napetosti smire i omogući ponovno uspostalvjenje uobijačenog prometa, uključivši i teretni promet”, naveo je Cerar u priopćenju koje je prenio njegov ured.

Slovenski je premijer je dodao da je za Sloveniju važno da se na granici Srbije i Hrvatske “na odgovarajući način kontrolira” protok izbjeglica i migranata.

“Pri tome je značajno da Srbija pri balansiranju tog protoka surađuje s Hrvatskom i da joj pomaže”, navedeno je u Cerarovoj izjavi.

Vrlo kritičan bio je prema Hrvatskoj potporedsjednik slovenske vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan. On je za Slovensku tiskovnu agenciju STA kazao da slovenski interes mora biti da su ceste otvorene unatoč migrantskoj krizi jer će slovenskii izvoznici koji trpe štetuu inače morati tražiti alternativne rute za izvoz svojih roba, što bi ih učinilo manje konkurentnima.

“Želim da Srbija i Hrvatska nađu rješenje, a ekonomske blokade nisu više pitanje migranata nego širi problem”, kazao je Židan, dodavši da je Hrvatska “trenutačno u neobičnim odnosima sa svim susjednim državama”.

Ponašanje Hrvatske u sporu sa Srbijom osuđuju i drugi slovenski političari, pa je oporbeni demokršćanski zastupnik Jožef Horvat koji vodi parlamentarni odbor za vanjsku politiku rekao da razmišlja o sazivanju izvanredne sjednice tog tijela.

Trenutnio potezi hrvatskog premijera Milanovića nisu europski iako je istina da je u Hrvatskoj predizbornom vremenu, kad se obično događaju neracionalnosti, kazao je Horvat.

(Hina)