Mađarska ne želi zapečatiti svoje granice već zaštititi ih, rekao je u petak glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs te istaknuo da su svi dužni poštivati propise Europske unije i prozvao Hrvatsku da je otvoreno izjavila kako to neće činiti.

Gradnja ograde na mađarsko-hrvatskoj granici bliži se kraju, a bodljikava žica postavlja se kod Tornyiszentmiklosa na granici sa Slovenijom, rekao je za javni radio Kossuth.

Političari EU ne trebaju međusobno raspravljati o osnovama EU koje jasno propisuju zaštitu granica, već poštivati ih, smatra Kovacs.

Hrvatska nije članica Schengenske zone slobodnog kretanja ljudi, ali je članica EU no unatoč tomu otvoreno je rekla da neće poštovati relevantne propise EU, rekao je Kovacs.

Po njegovim riječima Budimpešta ne smatra da je ograda rješenje za izbjeglički val već drži da time zaustavlja ilegalne migrante.

Schengenski sporazum dopušta državama EU da se koriste svim potrebnim sredstvima za zaštitu svojih granica, rekao je Kovacs i naglasio da izvanredni summit šefova država i vlada nije donio napredak o izbjegličkom problemu, ali je važno što je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk potvrdio da svi moraju poštivati propise EU.

(Hina)