Dugometražni igrani film „Ti mene nosiš“, prema scenariju i u režiji Ivone Juka, crnogorski je kandidat za 88. nagradu Oscar u kategoriji Najbolji strani film u 2015. godini.

Film autorice Ivone Juka ispunio je sve preduvjete propisane specijalnim pravilima američke filmske akademije i bio jedini prijavljeni crnogorski kandidat na javni natječaj Ministarstva kulture. “Ti mene nosiš”, koji je nastao u ko-produkciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, na natječaj Ministarstva kulture Crne Gore kandidirala je producentska kuća “Galileo production” iz Podgorice, ujedno i ko-producent filma koja je prepoznala kvalitetu filma te koja vjeruje da ovaj film ima izgleda postati najbolji strani film u 2015. godini.
Tako je „Ti mene nosiš“ koji je prošli tjedan nominiran i za „europskog Oscara“, kojeg dodjeljuje Europska Filmska Akademija ušao i u utrku za najprestižniju filmsku nagradu.

Ovaj projekt je pokazao da su ko-produkcijski odnosi najpoželjniji model suradnje u regionalnoj kinematografiji, čime se za filmski sektor osigurava potpuna integracija u suvremene svjetske trendove, a filmovima omogućuje dobar prodor na regionalno tržište, ali i veliki broj kvalitetnih suradnika iz svih regionalnih zemalja.

Film “Ti mene nosiš”, donosi priču koja istražuje ženski identitet u ulozi kćeri i što ta uloga može nositi. Zato je i Ivona Juka odabrala triptih, tri priče o tri kćeri, različitih godina, statusa i iz različitih obitelji, kako bi prikazala više od jednog intimnog odnosa i pokrila širu paletu odnosa. Jedna kći tek gradi odnos s ocem, druga kći svoj izgrađen odnos nepovratno gubi, a treća kći se suočava s porušenim odnosom kako bi lakše prihvatila budućnost.

„Ti mene nosiš“ je tijekom 2015. godine prikazan na najvećim domaćim, regionalnim i svjetskim festivalima, među kojima se posebno ističu Karlovy Vary Film Festival, Pula Film Festival, Film Festival Herceg Novi i Avvantura Film Festival te je pozvan i na brojne druge kao što su International Film Festival of India, Goa, Filmfest München i FEST – Međunarodni filmski festival u Beogradu.

Film je do sada osvojio šest značajnih nagrada: U Puli, nagrada Breza za najbolju debitanticu (Helena Beljan), Zlatna Arena za najbolju kameru, Zlatna Arena za najbolje vizualne efekte, Zlatna Arena za najbolju glazbu, U Zlatna Mimoza za najbolju režiju na festivalu u Herceg novom te Grand Prix za najbolji film na Avvantura Film Festivalu u Zadru.

Uz izvrsne regionalne kritike filma koje potpisuju istaknuti novinari kao što su Nenad Polimac, Miljenko Jergović, Krešimir Bobaš i Vesna Pažin, pridružio se i ugledni Hollywood Reported, koji je uspješno predvidio kako je: „Ti mene nosiš zahvaljujući snažnim glumačkim izvedbama i visokim produkcijskim standardima izgledan kandidat za Oscara“.