Čelnik koalicije Uspješna Hrvatska Ivo Josipović pozvao je u petak premijera Zorana Milanovića da učini sve kako bi se ublažila zaoštrena retorika i tenzije između Hrvatske i Srbije zbog izbjegličke krize, koju Milanović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić trebaju riješiti “hladne glave” i međusobnim razgovorima.

“Najvažnija zadaća je da sjednu i zaustave tu retoriku koja je poput grude snijega koja se valja i koja prijeti da postane lavinom. To odgovorna politika ne smije dopustiti”, ocijenio je Josipović na konferenciji za novinare.

Od Milanovića očekuje da se suzdrži od retorike koja omalovažava susjede i neprincipijelno diže tenzije, a koju će neki tumačiti i kao “predizborni gard”. “S druge strane, ono što čitamo u medijima u Srbiji je strašno. Milanoviću i njegovoj Vladi možemo svašta prigovarati, međutim, reći da je ustaša i da Hrvatska vodi ustašku politiku je neprimjereno i dovodi do tenzija i pogoršanja odnosa koji ne koriste nikom”, ustvrdio je Josipović.

Relativno dobri odnosi sa Srbijom uspostavljeni su nakon puno truda i od strateškog su interesa za Hrvatsku, pa iako je vidljivo da se izbjeglice šalju u Hrvatsku, Josipović smatra potrebnim racionalno procijeniti imaju li Vladine mjere efekta.

“Mislim da neke mjere više štete nama nego susjedima. Vidite da se neki gospodarstvenici žale na štete, a s druge strane mjere dovode do retorike koja nije dobra”, kazao je Josipović. Uputio je i apel Vladi da što prije donese novi pravilnik o doniranju hrane, koji je “na stolu ministra poljoprivrede”, kako bi se hrana mogala donirati za potrebe izbjeglica.

Alenka Kočiša Čičin-Šain iz Narodne stranke-reformisti tretman hrvatskog premijera u srpskim medijima ocjenjuje licemjernim dok zemlja u susjedstvu gradi zidove koji su izraz ksenofobije pa i nacional-socijalizma. “Etiketirati Milanovića kao ustašu, a u isto vrijeme imati zidove na granici s Mađarskom je licemjerje”, rekla je.

Vlada je, ocijenila je, napravila korektan posao u dosadašnjim naporima da zbrine izbjeglice zbog čega njoj, policiji i svim volonterima treba odati priznanje.

“Koliko god smo imali primjedbe na organizaciju u početku, od uspostave kampa u Opatovcu sve funkcionira bolje nego u bilo kojoj zemlji kroz koju su izbjeglice prolazile. Međutim, dolaze zimski uvjeti i mi više ne možemo prihvaćati toliko ljudi”, kazala je Kočiša Čičin-Šain podsjetivši kako je Hrvatska u desetak dana primila 52.000 izbjeglica, dok je Mađarska primila njih 128.000 u tri mjeseca.

Hrvatska treba biti dio zajedničkog europskog rješenja izbjegličke krize, a problem se može riješiti samo uspostavom sustava kontrole i nadzora na ulasku u područje šire regije, u Turskoj i Grčkoj, pri čemu se sve zemlje s ovog područja trebaju pridržavati plana i rasporeda koji je dogovoren, rečeno je na konferenciji.

(Hina)