Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja ustvrdili su u petak na konferenciji za novinare da je štrajk uspio i najavili nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je kako je u 47 posto srednjih škola u jutarnjoj smjeni štrajkalo 75,8 posto članstva te da nastave nema u gotovo nijednoj srednjoj školi u Hrvatskoj, a ponegdje je krnja.

Odaziv članova pokazuje koliko je nezadovoljstvo u sustavu srednjoškolskog obrazovanja, ocijenio je Mihalinec pozvavši roditelje da ih podrže i poručio kako je odgovornost za učenike u školama na ravnateljima.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je 83,73 posto učitelja u štrajku, napominjući da taj sindikat djeluje u više od 850 podružnica u Hrvatskoj.

Štrajk je pokrenut jer nije bilo pomaka oko zahtjeva Vladi za povećanjem plaća od četiri posto i zbog potplaćenosti i velikog nezadovoljstva učitelja i nastavnika u školama, rekla je. Uvjerena je da će u nastavku štrajka odaziv biti i veći i da članovi sindikata neće odustati.

Po riječima predsjednika Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića sustav je u blokadi, u štrajku je dvije trećine visokoškolskih ustanova, iako je teško dati precizne podatke. Napomenuo je kako dio nečlanova sindikata radi i dodao kako se održavaju međunarodne konferencije i predavanja za studente koji plaćaju studij, kako se ne bi ugrozili prihodi.

Upitan o razlikama u podacima sindikata i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ribić je rekao kako oni proizlaze uz nastojanja ravnatelja da se dodvore ministru i prikažu se kao lomitelji štrajka, te sindikalnih povjerenika na terenu koji možda malo pretjeruju, ali precizan će sud dati mediji.

Mihalinec je rekao da su sindikati osnovnih i srednjih škola dobili iz Ministarstva poziv na sastanak u ponedjeljak, 28. rujna, tek trećeg dana štrajka, te potvrdio da će mu se odazvati, ali neće učiniti ništa na štetu svojih članova.

Nebuloznim drži tvrdnje da Vlada može potpisivati samo odluke koje vrijede za trajanja njezina mandata, jer Vlade donose dalekosežne odluke koje se protežu i na nekoliko mandata. Upitan postoji li ikakva mogućnost kompromisa, Mihalinec je rekao da prvo trebaju vidjeti ponudu i tek onda mogu razgovarati.

Ribić je ocijenio da su pozivanjem dvaju sindikata iz Vertikale na sastanak, bez Sindikata visokog školstva i znanosti, u Ministarstvu željeli izazvati podjelu unutar Vertikale, ali im to neće uspjeti. Dodao je kako su prozreli namjeru Ministarstva da pokušajem pregovora onemogući štrajk, pa će na razgovor poslati štrajkaški odbor, koji je jedini ovlašten razgovarati vrijeme štrajka.

Ustvrdio je da i tehnička Vlada može voditi pregovore u svrhu sprječavanja veće materijalne štete, budući da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar tvrdi kako radni dan prosvjetara košta više od 43 milijuna kuna.

Ne tražimo isplatu odmah, moguća je i naknadna kao zaostaci, sve se dade riješiti, ali očito ne postoji volja, nego da se nadmećemo sa svima na ovome svijetu, sa svima moramo biti u sukobu i pokazati da smo “macho” u svim situacijama, rekao je Ribić ciljajući na premijera Zorana Milanovića. Neke pobjede mogu postati porazi i to je ono što naš premijer ne razumije, dodao je.

Također je Mornarove tvrdnje da su prosvjetari dobili kompenzaciju za ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto nazvao “eklatantnom neistinom”.

(Hina)