Zašto naš imunitet slabi dolaskom hladnijih dana?

Nakon ljeta koje je iza nas, godišnjih odmora i školskih praznika ulazimo u radnu rutinu gdje se često vraćamo starim navikama uz nove obveze što često dovodi naš organizam do stresnih situacija. Upravo je stres s neredovitom i neuravnoteženom prehranom glavni razlog pada obrambene snage organizma te samim time postoji veći rizik „hvatanja“ prehlada i viroza, ali i razvoja sindroma kroničnog umora. Na taj način naš imunitet slabi i osjećamo se iscrpljeni, dok je povratak organizma u stabilno stanje dugotrajnije i teže. Stoga je važno voditi računa o načinu prehrane, a upravo crveno meso sadrži sve nutrijente potrebne za jačanje obrambenog mehanizma.

Zaštita organizma od prehlade, viroze i infekcija

U stanju oslabljenog imuniteta organizmu najčešće nedostaju vrijedni vitamini i minerali poput željeza, cinka, selena i vitamina B skupine, sve redom ključni sudionici metaboličkih procesa i zaštitnici našeg imuniteta. Upravo se svi ovi nutrijenti nalaze u crvenom mesu koje je, osim što je najbolji prehrambeni izvor željeza, također izvrstan izvor svih ostalih prijeko potrebnih zaštitnika imuniteta. U svom snažnom učinku na imunološki sustav posebno se ističe cink, kao ključna karika u proizvodnji leukocita, bijelih krvnih stanica koje su prva linija obrane organizma od virusa i bakterija.

Kako hladnoća, virusi i bakterije najčešće u hladnijim danima prvo napadaju najizloženije dijelove tijela, najčešće tegobe koje nastaju su fizička oštećenja kože, ispucale ruke i kutovi usana kao tipični znak nedostatka vitamina B2, zatim prehlade i infekcije gornjih dišnih puteva i upale grla. Za sve navedene tegobe od ključne važnosti su vitamini i minerali koje crveno meso sadrži te bjelančevine za izgradnju mišića i oporavak tkiva, ozljeda i oštećenja.

Da bi se na vrijeme zaštitili od iscrpljenosti, herpesa, prehlade, viroze, upale dišnih puteva i sličnih tegoba, važno je da smo upoznati sa svim obrambenim saveznicima i posvećeni kvalitetnijoj prehrani upravo u ovo vrijeme, kada nam jesen nudi svu svoju snagu plodova prirode. Namirnice bogate vitaminom C iz šljive, nara i crvene paprike, beta glukanom iz gljiva te željezom, cinkom i selenom iz crvenog mesa, dobitna su kombinacija za jačanje otpornosti organizma kao i ubrzavanje oporavka u trenutku kada je pad imuniteta već nastupio. Upravo zato, ovakva raznolika i bojama intenzivna jesenska prehrana trebala bi biti sastavni dio jelovnika za jačanje imuniteta.