Otvaranje granica između Hrvatske i Srbije moguće je u roku od nekoliko sati, prenose u petak popodne beogradski mediji.

Pozivajući se na neslužbene izvore, Radiotelevizija Srbije navodi da je otvaranje graničnih prijelaza između Srbije i Hrvatske “moguće oko 17 – 17.30 sati”.

“Pod pritiskom EU-a i hrvatskih tajkuna premijer Hrvatske Zoran Milanović je popustio i u roku ne duljem od nekoliko sati opozvat će odluku o blokadi granice sa Srbijom”, piše na svom internet portalu Blic, pozivajući se na neimenovane i dobro obavještene izvore.

Blic navodi da je mehanizam za opoziv odluke o devetodnevnoj blokadi granice pokrenut u četvrtak tijekom dana, nakon telefonskog razgovora Milanovića s visokom predstavnicom EU-a Federicom Mogherini.

“Sve je bilo dogovoreno, provedene su sve potrebne procedure, čekao se samo Milanovićev potpis”, tvrde izvori Blica.

Vlada je ranije u petak na Twitteru objavila Milanovićevu izjavu kako razmišlja o ukidanju blokade.

“Milanović: Sa suradnicima intenzivno razgovaram da danas ili sutra ukinemo mjere na granici koje je RH morala uvesti”, rekao je premijer.

Bruxelles je u petak priopćio da će Europska komisija od Hrvatske tražiti hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice sa Srbijom jer njezine prve procjene ukazuju na “ozbiljna pitanja u vezi s kompatibilnošću sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije i s carinskom unijom”.

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je u petak u Beogradu da ga jako brine situacija na srpsko-hrvatskoj granici i apelirao da hrvatska vlada povuče odluku o blokadi, ocijenivši da je to interes zapadnog Balkana u cjelini.

Hahn je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao kako je osobno vidio kolonu kamiona duž autoceste prema granici s Hrvatskom i naglasio da se situacija može riješiti jedino uklanjanjem blokada na granici te da tome “nema alternative”.

(Hina)