Papa Franjo je u govoru pred političkim čelnicima okupljenim na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku osudio ratne sukobe koji se vode u svijetu i pozvao na okončanje kriza, ustvrdivši da je “rat negacija svih prava i dramatičan napad na okoliš”.

“Ako doista želimo svima omogućiti stvaran i cjelovit ljudski razvitak, moramo neumorno raditi na izbjegavanju ratova između država i naroda”, poručio je Papa, pozvavši na poštovanje ljudskog života u svim sukobima, od onih na Bliskom istoku i u Ukrajini, preko ratova u Siriji, Iraku i Libiji, do sukoba u južnom Sudanu i afričkom području velikih jezera.

“U ratovima i sukobima plaču, pate i umiru ljudske jedinke, naša braća i sestre, muškarci i žene, mladi i stari, dječaci i djevojčice”, upozorio je Sveti otac.

Založio se za zaštitu svakog života, uključujući i živote nerođene djece, zatraživši razumijevanje svetosti života.

“Zajednički dom svih muškaraca i žena mora nastaviti rasti na temeljima pravilnog razumijevanja bratstva među ljudima cijelog svijeta i poštovanja svetosti svakog ljudskog života, svakog muškarca i svake žene, siromašnih, starijih, djece, bolesnih, nerođenih, nezaposlenih, napuštenih, onih koje se smatra potrošnima jer ih se samo gleda kao statistički podatak”, rekao je Papa.

Franjo je pozvao i na poštovanje “prava okoliša”, ustvrdivši da svaka šteta za prirodu istodobno znači i štetu za čovječanstvo.

“Čovjek posjeduje tijelo koje tvore fizičke, kemijske i biološke sastavnice te može preživjeti i razvijati se samo u pogodnom ekološkom okolišu. Stoga, svaka šteta koja se učini okolišu štetna je za čovječanstvo”, rekao je.

Papa ističe kako je zloporaba prirodnih resursa rezultat “sebične i neutažive žeđi za moći i materijalnim dobrima”, pri čemu se isključuju oni slabiji i siromašniji.

“Gospodarsko i društveno isključivanje potpuno je nijekanje bratstva među ljudima i ozbiljan napad na ljudska prava i okoliš”

Papa je nazočnima na Glavnoj skupštini UN poručio da moraju promicati “veću jednakost” među narodima i ograničiti zloporabu moći.

“Iskustva posljednjih 20 godina… nedvojbeno su pokazala da su reforme i prilagodba aktualnom trenutku uvijek nužni u postizanju krajnjeg cilja, a to je da sve zemlje, bez iznimke, dobiju priliku stvarno i ravnopravno utjecati na procese donošenja odluka”, kazao je, pohvalivši Ujedinjene narode za promicanje ljudskih prava i stvaranje međunarodnih zakona bez kojih “čovječanstvo ne bi moglo opstati”.

Blagoslovio je rad Ujedinjenih naroda, pozvavši zemlje članice da se odmaknu od vlastitih partikularnih interesa i zajedno rade na korist cijelog svijeta.

“UN mogu biti zavjet sigurne i sretne budućnosti idućih naraštaja”, rekao je. “A to će i biti, ako predstavnici zemalja članica ostave po strani vlastite interese, pa i one ideološke, i iskreno uznastoje služiti općem dobru”, dodao je.

Franjo je UN-ov plan za razvitak, koji treba biti usvojen kasnije u petak, nazvao “važnim znakom nade”, ali i istaknuo da se preuzete obveze moraju i provesti u djelo kako bi postigle učinak na globalnoj razini.

“Moramo osigurati stvarnu učinkovitost naših institucija u borbi protiv svih… pošasti”, kazao je, ocijenivši da bi najbolji način provedbe plana o razvitku u djelo bio da se svakom čovjeku omogući pristup “temeljnim materijalnim i duhovnim dobrima” poput krova nad glavom, zaposlenja, hrane, obrazovanja i duhovnih i vjerskih sloboda.

Sveti otac izrazio je zadovoljstvo sporazumom između Irana i velikih sila o njegovom nuklearnom programu i pozvao na potpuno odbacivanje nuklearnog oružja.

“Nedavno postignuti sporazum o nuklearnom pitanju u osjetljivom području Azije i Bliskog istoka dokaz je potencijala koji se krije u političkoj dobroj volji i pravu, kad se njima služimo iskreno, strpljivo i ustrajno”, napomenuo je Franjo.

“Krajnje je vrijeme da se počne raditi u korist svijeta bez nuklearnog oružja… s krajnjim ciljem potpune zabrane tog oružja”, istaknuo je.

(Hina)