Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač u petak je vezano uz blokadu, odnosno deblokadu granice sa Srbijom, ustvrdio da su predsjednik Vlade Zoran Milanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i Vlada “ponovno kapitulirali”.

“Gospodin Milanović, Ranko Ostojić i Kukuriku Vlada su ponovno kapitulirali. Gospodin Milanović je pokazao ne samo da je politikant, on je kapitulant, on je totalno nepripremljeno ušao u ovu krizu s izbjeglicama. Hrvatska je bila nepripremljena i da bi kompenzirao tu svoju nepripremljenost, krenuo je u sukobe s hrvatskim susjedima – sa Slovenijom, s Mađarskom, sa Srbijom. Krenuo je u blokadu hrvatskoga izvoza, o kojem ovise mnoga radna mjesta u Hrvatskoj, nanio je štetu hrvatskom gospodarstvu”, izjavio je Kovač novinarima u središnjici HDZ-a. Ustvrdio je da je Milanović zbog pritisaka iz Bruxellesa, iz Srbije i od hrvatskih gospodarstvenika donio odluku o deblokadi granice te da je nanio veliku štetu ugledu ne samo svoje Vlade i samog sebe, nego i hrvatske države.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač ustvrdio je da “ovo nije prvi put da je gospodin Milanović kapitulirao”. “On je kapitulirao i 2013. godine kada je usvojio takozvani ‘Lex Perković’ i sukobio se s hrvatskom javnošću, s Njemačkom i na kraju je on kapitulirao”, rekao je međunarodni tajnik HDZ-a.

Po njegovim riječima, “na svu sreću, danas je donesena odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, u ponedjeljak, 28. rujna, te će “ovoj agoniji, ovoj samovolji, ovom proizvoljnom ponašanju gospodina Milanovića i njegove Vlade doći ubrzo kraj”.

“Dobit ćemo nakon izbora novu Vladu predvođenu HDZ-om, gospodinom Tomislavom Karamarkom, koja će voditi ozbiljnu državnu politiku, koja će Hrvatsku preporoditi, radna mjesta u Hrvatskoj spašavati, nova radna mjesta stvarati, donijeti konsenzus hrvatskom društvu i na kraju krajeva donijeti pomirbu s hrvatskim susjedima”, poručio je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su u petak oko 17 sati za sav promet, bez ikakvih ograničenja. Informaciju o otvaranju tih prijelaza sa Srbijom objavila je Vlada na svom Twitteru. Hrvatske granične vlasti su od ponoći između nedjelje i ponedjeljka zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, što je stvorilo kilometarske kolone kamiona duž autoceste. Za sav promet i dalje su zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

(Hina)