Granica je otvorena nakon što je postignut napredak u dijelu koji smo i tražili i očekivali, odnosno nakon što je došlo do promjene rute kretanja izbjeglica, izjavio je u petak navečer potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, komentirajući uspostavu prometa preko Bajakova.

“Hrvatska je odmah, naravno, pozitivno odgovorila i tu mjeru ćemo, naravno, zadržati do momenta dok se ne dogodi eventualno situacija zbog koje se to i desilo”, izjavio je Ostojić pojasnivši kako “promjena rute znači u stvari otvaranje prijelaza u Horgošu”.

Preko graničnog prijelaza Horgoš u Mađarsku je otišlo tristotinjak izbjeglica, rekao je Ostojić.

No u razgovoru za Dnevnik HRT-a srbijanski premijer Aleksandar Vučić opovrgnuo je da je srbijanska vlada otvorila koridor za izbjeglice prema Mađarskoj. “Nikakvih novih koridora nema, nastavit ćemo izbjeglice primati kao i do sada”, rekao je Vučić. I

Ostojić je u Opatovcu večeras rekao da je proboj izbjeglica preko Strošinaca na županjskom području izoliran slučaj. “Ta situacija će biti riješena večeras. Radi se o prebacivanju skupine ljudi kojima je cilj bio Bapska, ali su preusmjereni na Strošince”, objasnio je.

Preko Bapske i Tovarnika u Hrvatsku je danas ušlo oko 2.000 izbjeglica dok ih je u Prihvatnom centru u Opatovcu trenutačno oko tisuću, kazao je Ostojić dodajući kako očekuje da će se dolazak izbjeglica u sljedećim danima ipak smanjiti iako će, kako je kazao, još neko vrijeme vjerovatno njih dnevno pristizati i po 5000.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet oko 17 sati čime je završena granična blokada koja je trajala od ponedjeljka i zaoštrila odnose između Hrvatske i Srbije.

Hrvatske granične vlasti su u nedjelju u ponoć zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, najavljujući da će tako ostati dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prijelaza s Mađarskom.

U utorak, 22. rujna donesena je odluka da se preko graničnog prijelaza Bajakovo pušta sva kvarljiva roba. Zbog samo djelomičnog propuštanja prometa prosvjedovali su u utorak navečer vozači kamiona, koji su se našli u kilometarskim kolonama uz autocestu.

U srijedu u ponoć vlasti Srbije su zabranile ulazak u Srbiju kamionima koji prevoze hrvatsku robu, a tijekom četvrtka na Bajakovu i Tovarniku hrvatske granične vlasti nisu propuštale vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila s kvarljivom robom.

“Blokada granice koju smo mi uveli kao reakciju na dogovor Budimpešte i Beograda nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona već protiv svih kamiona”, kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare. Podsjetio je kako je najavio da će Hrvatska otvoriti granicu prema Srbiji ako susjedna država počne surađivati po pitanju distribucije migranata, ali umjesto toga Srbija je uvela zabranu prometa hrvatske robe.

Blokada granice sa Srbijom uvedena je zbog nacionalne sigurnosti što je važnije od bilo kakvog profita, rekao je u petak premijer Zoran Milanović i najavio otvaranje granice u petak ili subotu. “Kako smo donijeli odluku tako ćemo je i promijeniti, ali i uvesti je opet ako se Srbija ne počne ponašati kao država”, rekao je Milanović.

Europska komisija poručila je da zatvaranje granica nije rješenje, da se problem izbjeglica mora “rješavati kolektivno i regionalno”. Glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič rekla je da je predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u petak ujutro o tome razgovarala s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.

Za sav promet i dalje su zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

(Hina)