Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u petak u New Yorku u svom govoru na UN-ovom summitu o održivom razvoju, da je svijetu danas više nego ikad potrebno istinsko čelništvo, te da su UN-ovi ciljevi održivog razvoja prihvaćeni na summitu “nacrt i oruđe za našu bolju budućnost”.

“Danas, više nego ikad, trebamo istinsko vodstvo. Trebamo ljude koji ne samo govore o promjenama, nego i mijenjaju stvari”, kazala je Grabar-Kitarović, kao prva govornica na summitu 154 šefova država i vlada na kojemu je prihvaćena globalna razvojna agenda za sljedećih 15 godina.

“Nije dovoljno samo govoriti o onome što je vidljivo i očito, nije dovoljno biti svjestan ili stvarati viziju za budućnost. Umjesto toga, ono što trebamo su ljudi koji će obaviti posao”, dodala je Grabar-Kitarović.

Ambiciozni plan UN-a, koji sadrži 17 tema sa 169 specifičnih ciljeva, usmjeren je na smanjivanje ekstremnog siromaštva, borbu protiv nejednakosti i nepravde, uspostavljanje obrazovanja za sve, te postizanje gospodarskog rasta.

“Sedamnaest ciljeva održivog razvoja koji se nalaze pred nama ne predstavljaju samo još jedno poglavlje u birokratskoj proceduri Ujedinjenih naroda. To nije još jedan svezak u beskrajnom arhivu ove organizacije. Riječ je o nacrtu za naš razvoj za sljedećih petnaest godina i dalje, nacrt i oruđe za našu bolju budućnost”, rekla je.

Hrvatska predsjednica je rekla da “donosimo previše globalnih i konkretnih ciljeva”. “Ne slažem se s time. Naša Deklaracija naglašava da je ovo ‘dalekosežan program djelovanja koji u svom središtu ima ljude’. To znači se nikog ne isključuje”, kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da smo “svi u tome zajedno: razvijeni i nerazvijeni, pružatelji i primatelji pomoći, Sjever i Jug, veliki i mali”.

“Stalno smo izloženi dobro poznatim problemima, s kojima se bez puno uspjeha suočavamo već dugi niz godina, kao i s novim izazovima koje je još nedavno bilo teško predvidjeti”.

“Hrvatska je primjerice iznenada zahvaćena migrantskom krizom koja je nastala daleko od njezinih granica, i mi nismo krajnja točka migranata, ali ipak taj val migranata, uglavnom sirijskog porijekla, ima veliki utjecaj na moju zemlju i na regiju jugoistočne Europe”, podsjetila je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović je na marginama summita u New Yorku održala niz bilateralnih razgovora, među ostalima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, mađarskim predsjednikom Janosom Aderom i egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

“S kancelarkom Merkel sam razgovarala kratko o potrebi osiguranja granica, posebno granice između Turske i Grčke, s predsjednikom mađarske Aderom sam razgovarala o svim tim pitanjima, nastavit ćemo razgovore u Budimpešti”, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi za hrvatske novinare.

“Egipatskom predsjedniku zahvalila sam na suradnji u potrazi za otetim hrvatskim državljanom Tomislavom Salopekom”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Summit o održivom razvoju održava se od petka do nedjelje u sklopu redovitog godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a .

Jubilarno 70. zasjedanje Opće skupštine, koje su mnogi nazvali “povijesnim”, okupit će rekordan broj državnika – čelnika 193 punopravne zemlje članice, nečlanica poput Palestinskih teritorija i Vatikana, brojnih međunarodnih organizacija.

UN-ovoj globalnoj kampanji za prihvaćanje ciljeva globalnog razvoja priključit će se na koncertu u Central parku u subotu i brojne zvijezde poput Beyonce i Eda Sheerana, te skupina Coldplay i Pearl Jam.

(Hina)