Vlada Srbije ukinula je u petak navečer protumjere uvedene 23. rujna nakon hrvatske bolokade teretnog prometa na graničnim prijelazima sa Srbijom.

Odluka srbijanske vlade stupa na snagu odmah i od ovog trenutka kamioni i roba iz Hrvatske mogu po uobičajenoj carinskoj i graničnoj proceduri ulaziti u Srbiju.

Na izvanrednoj sjednici vlade ministri su oko 21,30 usvojili odluku o opozivu protumjera, a premijer Aleksandar Vučić najavio je da će, u roku od pet minuta od usvajnja odluke, svi hrvatski kamioni i hrvatska roba moći nesmetano ulaziti na teritorij Srbije.

“Od sutra se više ovim pitanjem nećemo baviti”, rekao je Vučić ministrima prije glasovanja i poručio da ubuduće grade “najbolje moguće odnose s Hrvatskom i sa svim ostalim susjedima”.

Srbijanskim ukidanjem protumjera nakon što je Hrvatska deblokirala granicu završen je jednotjedni sukob Hrvatske i Srbije koji je odnose dviju zemalja doveo na najniže grane od raspada bivše Jugoslavije 1990-tih.

Blokirajući granicu za kamione hrvatska je vlada, kako je rekla, željela natjerati Srbiju da dio migranata kojih je do sada u Hrvatsku ušlo više od 60.000 proteklog tjedna preusmjeri i prema graničnom prijelazu Horgoš u Mađarsku.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdio je u petak da je hrvatska vlada otvorila granicu prema Srbiji nakon što je za migrante otvoren prijelaz u Horgošu prema Mađarskoj, ali je Vučić u razgovoru za HTV rekao kako Srbija nije popustila pritisku Hrvatske i nije otvorila koridor prema Horgošu nego da migranti sami biraju svoju rutu.

Vučić je na sjednici vlade zamolio ministre da “ne pokazuju slavodobitnost” i da “ne unize one koji su pogriješili donoseći ovakve mjere”, te da “ne odgovaraju na eventualne kampanje i ne sudjeluju o tome, već da se posvete napretku”.

Vučić je pozdravio današnju odluku vlade Hrvatske o ukidanju blokade “bez obzira kojim je motivima vođena”.

“Republika Hrvatska je odustala od svojih jednostranih mjera protiv Srbije i to ne smatram pobjedom Republike Srbije i naše vlade već pobjedom razuma i budućnosti”, rekao je Vučić, naglasivši kako Srbija ne bi imala tako veliku međunarodnu potporu.

“Da se nismo ponašali ozbiljno i odgovorno u ovoj krizi ne bismo imali ni podršku tolikih zemalja, potporu koju nije dobila članica EU. Mislim da to govori o našoj ozbiljnost i ustrajnost u vođenju politike kakvu će vlada Srbije i dalje voditi”, rekao je Vučić.

On je građanima i gospodarstvenicima Hrvatske poručio da su dobrodošli u Srbiju, ispičavajući se što je “na dan i pol- dva dana zabranjen uvoz”, na što je, prema njegovim riječima, Srbija bila prinuđena štiteći svoj državni i ekonomski suverenitet.

“S Hrvatskom želimo najbolje odnose i dat ćemo sve od sebe da ih ubuduće i izgradimo”, poručio je srbijanski premijer.

On je istaknuo da je “EU odigrala veliku ulogu” jer je “Srbija ustrajno ukazivala na kršenje ugovora i sporazuma (o stabilizaciji i pridruživanju), želeći da zaštiti svoje interese i u tome je uspjela”.

“Europska unija je pokazala da vladavina prava postoji i zato smo ovako brzo mogli svjedočiti otvaranju prijelaza”, rekao je Vučić.

(Hina)