Najmanje je 15 ruskih teretnih zrakoplova s “opremom i ljudstvom” sletjelo je u zadnja dva tjedna u vojnu bazu na zapadu Sirije zahvaćene ratom, rekao je u subotu za AFP vojni izvor.

“U zadnja dva tjedna, završno sa subotom ujutro, po jedan ruski teretni zrakoplov slijeće svako jutro u vojnu bazu Hmeimim” u pokrajini Latakiji, jednom od glavnih uporišta režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, rekao je taj izvor koji je htio ostati anoniman.

Po tom izvoru, “najmanje 15 zrakoplova tog tipa, u bojama ruske zastave, prevezlo je opremu i ljude” u tu bazu smještenu u okviru civilnog i vojnog aerodroma Basel al Asad, 25 km južno od grada Latakije.

Zrakoplove su tijekom slijetanja i polijetanja pratili lovci “radi zaštite”, dodao je izvor.

“Kamioni srednje nosivosti dolaze zatim preuzeti teret i odvoze ga izvan aerodroma”, navodi isti izvor.

Washington je još prije nekoliko tjedana izrazio zabrinutost zbog jačanja ruske prisutnosti u Siriji nakon dopreme ruskih borbenih zrakoplova, zračnih obrambenih sustava i moderne opreme, koje je dio namijenjen sirijskoj vojsci koja se već više od četiri godine bori s pobunjenicima.

Visoki sirijski dužnosnik rekao je za AFP da je rusko vojno upletanje “zaokret” u sirijskoj krizi.

Ako se ruska vojna pomoć Siriji i službeno potvrdi, pogotovo ako se ona upotrijebi, bit će to prvo službeno sudjelovanje Rusije na udaljenoj bojišnici nakon sovjetske intervencije u Afganistanu 1979. godine.

(Hina)