Njemačka kancelarka Angela Merkel podsjetila je u subotu na osjećaj koji je vladao Njemačkom u trenutku njezina ujedinjenja 1990., ocijenivši da bi to danas moglo pomoći zemlji da se nosi s velikim izazovom integracije izbjeglica s Bliskog istoka.

“Njemačko jedinstvo bilo je naravno jako posebno. Ne može ga se lako usporediti s današnjim izbjegličkim valom”, kazala je Merkel u tjednom obraćanju javnosti, u povodu skorog obilježavanja 25 godina njemačkog ujedinjenja 3. listopada.

“Tada smo pokazali da smo suočeni s određenim razvojem situacije imali snage nositi se s time”, kazala je, podsjetivši da će integracija migranata koji masovno dolaze u Njemačku zahtijevati velike napore.

“No taj općeniti osjećaj, kada je pred vama velika zadaća i da tada možete uspjeti, toga se, mislim, možemo lako prisjetiti”, kazala je.

“To čine mnogi koji su se danas angažirali (…) Prihvaćaju svoju zadaću s tim mislima: želimo uspjeti i možemo uspjeti.”

Njemačka ove godine očekuje 800.000 do milijun tražitelja azila, dok ih je 2014. primila 200.000. Od siječnja do kraja srpnja, azil je u Njemačkoj zatražilo 256.938 ljudi, od kojih 55.587 iz Sirije.

(Hina)