Smanjenje broja nekih vrsta cvijeća uzrokovano klimatskim promjenama dovelo je do smanjenja duljine jezika alpskih bumbara u zadnjih 40 godina, primijetili su američki znanstvenici.

Ti insekti prilagodili su se hranjenju i prikupljanju nektara i peludi s cvijeća koje ima duboku čašku.

No zbog povećanja temperature, te vrste cvijeća postale su bitno rjeđe, smanjivši se za 60 posto od početka 1970-ih na visinama na kojima žive alpski bumbari.

Populacija te vrste insekata također se u tom razdoblju smanjila, a jezik im se skratio, objašnjavaju znanstvenici, u istraživanju objavljenom u četvrtak u američkom časopisu Science.

Znanstvenici su utvrdili da se jezik bumbara u Coloradu, gdje žive dvije glavne vrste tih insekata s dugim jezicima, skratio za 24,4 posto kroz nešto više od 40 godina (0,61 posto na godinu).

Zaključili su da je riječ o prilagodbi tih kukaca drugom cvijeću u tom području, koje ima kraće čaške i nije pogođeno klimatskim promjenama.

Ta pojava mogla bi pomoći u predviđanju budućih učinaka klimatskih promjena na druge ekosustave, smatraju autori istraživanja. Pokazuje također kako globalno zatopljenje može utjecati na simbiozu pčela i biljaka.

(Hina)